Петото поколение мобилни мрежи или 5G вече са част от нашето ежедневие. Те се предлагат от всички телекоми в страната, а покритието им от практически нулево през последното тримесечие на 2020 година, вече обхваща всички по-големи градове и основните курорти. Смартфоните с 5G възможности станаха значително по-достъпни и по-масови, но остава водещият въпрос какво точно ново и различно ни предлага 5G, за да ни накара да сменим своя смартфон и мобилен план.

Предимствата на 5G технологията са много – от малко времезакъснение, през по-ниска консумация на енергия, до по-големия брой поддържани устройства на единица площ. Но може би първото, което усещат потребителите, е скоростта на 5G, която теоретично може да достигне 10 пъти по-високи скорости от 4G.

Скоростта и покритието са двата ключови фактора особено в началото на развитието на тази технология. И докато покритието на 5G може да се види на уеб страниците на телекомите, то скоростта винаги е била спорна тема, която зависи от множество фактори като натовареност на мрежата, локацията на потребителя и най-вече 5G решението, което телекомът използва за своята 5G мрежа.

Една от най-старите и утвърдени неправителствени организации в страната – асоциация „Активни потребители“, е направила собствено замерване на 5G мрежите в девет града и общо на 27 локации в тях. Асоциацията е изпробвала мрежите на трите телекома в края на месец октомври в равни условия и на едни и същи места, за да види първо дали телекомите предлагат мобилни услуги по 5G както обещават и на второ място какви са реалните скорости на новите мрежи.

Тестът на „Активни потребители“ доказва, че няма изненади по отношение на покритието, като и трите телекома имат покритие на 5G в деветте населени места. По друг начин обаче стои въпросът със скоростите, които различните мрежи предлагат на потребителите.

По отношение на скоростта на изтегляне, Асоциацията е отчела най-добра средна скорост при А1 - 759 Mbps, следвани от Теленор – 457 Mbps и Виваком - 340 Mbps. Подреждането по отношение на средната скорост на качване на информация е същото – А1 - 69 Mbps, Теленор - 63 Mbps и Виваком - 50 Mbps.

Водещата мрежа по отношение на скорост в измерването е 5G ULTRA, която е показала най-бързи средни скорости на сваляне на информация по 5G във всичките девет населени места. Още с пускането на новата си мрежа от А1 обявиха, че ще се фокусират върху скоростта и ще заложат на възможно най-доброто технологично решение при изграждането на своята 5G ULTRA мрежа.

От една страна компанията използва 5G оборудване на европейски доставчици, а от друга нейната мрежа използва честотна лента с ширина от 100 MHz, която реално е по-голяма от съвкупната честотна лента на всички предходни технологии, взети заедно - в една посока на предаване. Другите телекоми залагат предимно DSS (динамично споделяне на спектъра) решение за своите мрежи, при което се използва една и съща апаратура за 4G и 5G. При този подход се постига бързо покритие, но при него разликите в скоростите между двете поколения мобилни мрежи не са съществени.