Чужденците, които пристигат в град в Северен Китай, трябва да се карантинират в продължение на 56 дни, като част от стратегията на страната за нулев брой на случаите на COVID-19, информира The New York Times.

Град Шънян, в североизточната провинция Ляонин, изисква идващите от чужбина да прекарат първите си 28 дни в страната в хотел, според местните ограничителни мерки.

Ограниченията, които са наложени в средата на октомври, гласят, че идващите от чужбина трябва да стоят в хотелската си стая и имат право да отварят вратата само за да получават храна.

В този 28-дневен период те също така трябва да бъдат тествани за COVID-19 седем пъти.

След като са прекарали четири седмици в хотел, те трябва да останат още 28 дни у дома, откъдето не трябва да излизат, освен ако не се налага.

Ако пък им се наложи да излязат, те трябва да избягват градския транспорт и да носят средства за лична защита със себе си. По време на втория 28-дневен период те се тестват веднъж на две седмици.

Ограниченията в Шънян идват на фона на запазването на строгите правила относно коронавируса в Китай, която се придържа към своята стратегия за "нулев брой случаи на COVID-19".

Последния път, когато Шънян обяви случай на COVID-19, беше през юли, информира New York Times, позовавайки се на държавната китайска информационна агенция Xinhua.

В края на октомври, когато случаите в страната скочиха със 70%, ръководител от местните здравни власти предупреди, че най-новата вълна на COVID-19 в страната се "развива бързо," според Ройтерс.

В четвъртък Китай е обявила 61 случая на COVID-19 и един смъртен случаи вследствие на болестта за предходните 24 часа, според данни на Световната здравна организация (СЗО).

Две години след като коронавирусът се появи в град Ухан, Китай провежда масово тестване и дори затваря цели градове, след като бъдат открити дори и единични случаи на COVID-19.

Увеселителният парк Disneyland в Шанхай затвори във вечерта на Хелоуин, след като там беше установен един положителен случай на COVID-19, а 34 000 души трябваше да бъдат тествани, преди да могат да си тръгнат, информира CNN.