Дни делят австрийците от първия локдаун за всички, които не са напълно неваксинирани, след като в страната беше отчетен рекорден брой нови случаи на COVID-19.

Провинция Горна Австрия ще наложи ограничения от понеделник, ако получи одобрение от федералното правителство. Залцбург също планира нови мерки.

Австрийският канцлер Александър Шаленберг заяви, че национален локдаун за неваксинираните "вероятно е неизбежен".

Две трети от хората не бива да страдат, защото останалите се колебаят, каза той, цитиран от BBC.

Провинция Горна Австрия, която граничи с Германия и Чехия и има население от 1.5 милиона души, е с най-високи нива на заразени в страната и с най-ниски нива на ваксинирани.

През последните 24 часа в Австрия са установени рекордните 11 975 нови случая на COVID-19.

Австрия вече забрани на неваксинираните да посещават ресторанти, кина, ски лифтове и фризьорски салони, но мерките предстои да станат още по-строги в Горна Австрия.

В Сидни отпразнуваха излизането от 107-дневен локдаунХората се редяха на опашки пред пъбове, магазини и фризьорски салони


Провинцията планира да въведе локдаун за неваксинираните.

Според канцлера това означава, че хората, които не са ваксинирани, няма да могат да напускат дома си, освен ако не става въпрос за съществени неща, като работа, закупуване на храна или спорт.

Критиците на мярката обаче смятат, че налагането на такъв локдаун ще е много трудно.

Ако броят на случаите продължи да се покачва, властите казват, че в други райони също може да бъде наложен локдаун за неваксинирани. Крайнодясната опозиционна Партия на свободата води своята кампания на базата на скептицизма спрямо ваксините, което се харесва на много австрийци.

Броят на случаите на седемдневна база в Австрия е много по-голям от този в съседна Германия, където министърът на здравеопазването Йенс Шпан наскоро предупреди за пандемия на неваксинираните.

Вчера Германия за първи път обяви над 50 000 нови случая на COVID-19 за ден. Нивото на ваксинация в Германия е 67.3%, което е повече от Австрия, но не с много.

От понеделник в провинция Брандебург на неваксинираните хора на практика ще бъде забранено да посещават ресторанти, хотели, кина и театри, като достъпът до тези места ще бъде разрешен само за хора, които са напълно ваксинирани или са преболедували COVID-19.

Нидерландия също отчита ръст на случаите и на хоспитализираните, като вчера в страната бяха отчетени рекордните 16 364 новозаразени.

По-късно днес се очаква служебното правителство в страната се очаква да обяви частичен локдаун.

Според предварителна информация се очаква триседмично затягане на ограниченията, като магазини, които не са от първостепенна важност, както и кафенета, ресторанти и хотели, ще трябва да затварят в 19:00 часа. Спортните събития, в това число и футболните мачове, ще се провеждат без публика, според някои източници.