Новата политическа формация "Продължаваме промяната" печели парламентарните избори, като преднината й пред коалицията ГЕРБ-СДС засега е над 3 процентни пункта.

Това сочат данните при обработени 75.69% СИК протоколи в РИК, съобщава БНР.

Движението за права и свободи изпреварва по резултат БСП, която за първи път остава четвърта след парламентарен вот. От първо място на предходните избори, партия Има такъв народ сега е пета по резултат, а на шесто е дясното обединение "Демократична България".

В новото Народно събрание ще има и седма политическа формация - партия „Възраждане“.

Обработените до момента данни в изборите за парламент разместват получените гласове за политическите формации по области.

Първа в 15 области с общо 25.36 на сто е "Продължаваме промяната". Тя печели в трите столични района, сред които е и лидерският - 25-и многомандатен избирателен район. Сред останалите области, в които е първа политическа сила, са Пловдив-град, Русе, Враца, Габрово, Варна, Стара Загора, Хасково, Ямбол.

ГЕРБ-СДС са лидери в 12 области, сред които Благоевград, Видин, Габрово, Кюстендил, Перник, София-област със средно 25.17 на сто от гласовете.

ДПС традиционно има подкрепа в Кърджали, Разград, Силистра, Търговище, като събира 14.02 % от доверието на избирателите.

"БСП за България" има 10.25 на сто подкрепа, без лидерство в избирателен район.

Куриоз: Луна изпревари Марешки, Сидеров и кандидата на ВМРОПевицата Луна Йорданова изпреварва Веселин Марешки, Волен Сидеров и кандидата на ВМРО Милен Михов в надпреварата за президентските избори

9.75 на сто е доверието в ИТН на Слави Трифонов, който остава трети в силния за него Русе от предните парламентарни избори. Трети е и в Благоевград и Варна.

ДБ получава 5.96% от всички подадени гласове. В два от столичните райони е трета политическа сила.

Партия "Възраждане" има почти 5% от подадените гласове.

Нито една от РИК все още не е донесла документацията си от изборите в ЦИК. Закъснението е заради двойните избори и решението на ЦИК да се броят контролно разписките.