Севернокорейският лидер Ким Чен Ун посети новостроящ се град в близост до границата на страната с Китай и свещена планина, почитана от неговото семейство, информира Ройтерс, позовавайки се на местни медии.

Това беше първата му публична поява от повече от месец.

Високопланинският град Самджийон в момента се трансформира в огромен икономически хъб, наричан от местни ръководители "социалистическа утопия". Там се строят нови жилища, хотели, ски курорт и търговски, културни и медицински заведения.

Строящият се град се намира близо до свещената планина Пекту, откъдето произхожда фамилията на Ким и която той е посещавал многократно от 2018 г. насам.

От новинарската агенция KCNA обявиха, че последното посещение на Ким е било с цел инспекция на третата последна фаза от строителството, която трябва да приключи до края на годината, след като проектът беше забавен от международни санкции и от пандемията от коронавирус.

В Северна Корея печатат купони и отглеждат черни лебеди за хранаНа Северна Корея й се налага да действа иновативно, за да се справя с икономическите проблеми и недостига на храна


От KCNA не посочиха датата, на която Ким е посетил Самджийон, но това е първата му публична поява от 35 дни, което е най-дългият подобен период от 2014 г.

Изчезването на севернокорейския лидер от общественото полезрение често предизвиква спекулации относно неговото здраве или местонахождение. Разузнавателните служби на Южна Корея обявиха в края на миналия месец, че той няма проблеми със здравето.

Ким е заявил, че изграждането на нов град осигурява опит в строителството, проектирането и технологиите, който ще повиши икономическия растеж в други региони на страната.

Градът е една от най-големите инициативи на Пхенян, като част от желанието на Ким за "самостоятелна" икономика заради санкциите срещу страната във връзка с ядрената й програма.

Близо две години след като затвори границите си, за да се предпази от COVID-19, Северна Корея е възобновила наскоро товарните железопътни превози с Китай, което е поредният признак, че в скоро време страната може отвори отново границата си.