Магазини във Великобритания може да изпитат недостиг на вино и твърд алкохол преди Коледа, защото в страната няма достатъчно шофьори, които да доставят стоки.

Предупреждението е било отправено през миналата седмица от Британската асоциация на търговци на вино и алкохолни напитки (WTSA) към министъра по транспорта Грант Шапс. То е подписано от 48 компании, които членуват в асоциацията, в това число производителите на Moet Hennessy и Laurent-Perrier.

От индустрията искат помощ с по-доброто насочване на товарите от пристанищата, както и с по-редовното получаване на информация от правителството за това колко бързо обработва шофьорските тестове и книжки за водачи на камиони.

От индустрията също така призовават правителството да удължи временната едногодишна визова програма, което ще позволи на шофьори от чужбина да запълнят недостига в по-дългосрочен план. Тримесечната програма ще изтече на 28 февруари следващата година.

Как Руската империя превърна алкохола в дипломатическо оръжие?От семейните тържества, през религиозните обреди, до жестовете на гостоприемство - ритуалите, свързани с пиенето, са неразделна част от руската традиция

"Вече отчитаме сериозни забавяния при доставките на вина и твърд алкохол, което увеличава разходите и ограничава продуктовата гама," казва главният изпълнителен директор на WSTA Майлс Бийл, цитиран от CNN Business.

През 2019 г. 54% от всички пълнолетни във Великобритания са заявили, че употребяват алкохол поне по веднъж седмично, сочи проучване на британския парламент.

Според WSTA на някои нейни членове им отнела по пет пъти по-дълго време, за да внесат вино и твърд алколхол, в сравнение с преди година. От организацията също така казват, че нарастващите разходи се пренасят на вносителите заради това, че трябва да се плаща повече заради недостига на шофьори.

Ед Бейкър, управляващ директор на дистрибутора на вино Kingsland Drinks, казва, че неговата компания пълни по около 185 млн. бутилки вино всяка година, или "една на всеки осем бутилки", които се изпиват във Великобритания.

Според него забавянията не ограничават количествата вино, които достигат до завода на компанията.

В свое изявление британското правителство информира, че не очаква нарушения на доставките на алкохол тази Коледа.