Италианският антимонополен регулатор е наложил глоби на Alphabet (компанията майка на Google) и Apple заради неправомерно използване на личните данни на потребителите.

Всяка от компаниите ще трябва да плати по 10 милиона евро, съобщава Ройтерс.

Според антимонополния орган американските технологични гиганти не са предоставили "ясна информация за това как събират и използват данните на своите потребители".

И Alphabet, и Apple обявиха, че не са съгласни с решението и ще обжалват наложените им санкции.

Според италианските регулатори, когато потребителите създават своите профили в системата на Google, опцията, която е заложена по подразбиране, е условията за използването на личните данни да бъдат одобрени. А в случая с Apple клиентите въобще нямат опция за подобен избор.

"Ние предлагаме максимална прозрачност и предоставяме пълен контрол на потребителите по отношение на това каква информация искат или не искат да споделят, както и за начините на използването ѝ", се посочва в становището на Apple. Според компанията решението на италианския регулатор е грешно.

От Google пък заявяват, че "следват принципите на честност и прозрачност, за да предложат на своите потребители полезни услуги и да им поднесат цялата необходима информация за това как се използват данните им".

Собствениците на iPhone вече ще могат сами да ремонтират устройствата сиApple Inc. ще даде възможност на клиентите си да ремонтират сами своите устройства

Според италианския антимонополен регулатор санкциите, наложени на двете компании, са в максимално допустимия размер за подобни казуси.

Това е втората поредна глоба, която италианският антимонополен регулатор налага на големите американски технологични компании. Преди броени дни институцията наложи глоби на Amazon и Apple в общ размер от над 200 милиона евро.

Според институцията двете компании са влезли в нерагламентирана договорка, която засяга продуктите на Apple и на слушалките от серията Beats.