Президентът на Южна Африка заклейми забраните за пътуване, наложени спрямо неговата държава и нейните съседки, заради новия вариант на коронавируса Омикрон.

Сирил Рамафоса заяви, че е "силно разочарован" от предприетите действия, които той описа като неоправдани и призова забраните за пътуване да бъдат вдигнати спешно.

Великобритания, ЕС и САЩ са сред тези, които наложиха забрани за пътувания от няколко държави в Африка.

Омикрон бе класифициран като "будещ притеснение вариант". Наличните до момента данни сочат, че той крие по-голям риск от повторно заразяване.

Силно мутиралият вариант бе засечен първо в Южна Африка по-рано през месеца, след което бе докладван на Световната здравна организация (СЗО) миналата сряда.

През последните две седмици това е най-доминиращият вариант в най-многолюдната провинция в Южна Африка - Гуатенг. Сега вече се е разпространил и във всички останали провинции на страната.

Днес Япония стана поредната държава, която наложи отново строги гранични ограничения, забранявайки на всички чужденци да влизат в страната от 30 ноември, информира BBC.

НЦЗПБ: Омикрон носи повишен риск от повторна инфекция с COVID-19Вариантът притежава извънредно висок брой мутации в сравнение с глобално разпространения Делта, доминиращ към днешна дата в Европа и света

СЗО предупреди страните да не прибързват с ограниченията за пътуване, заявявайки, че те трябва да предприемат "подход, който е базира на риска и на научните доказателства ". В последните дни обаче бяха въведени множество ограничения за пътуване на фона на опасенията около новия вариант.

В речта си от вчера Рамафоса заяви, че няма научно основание за забраните за пътуване и че южната част на Африка е жертва на несправедлива дискриминация.

Той също така смята, че забраните няма да имат ефект по отношение на предотвратяване на разпространението на варианта.

"Единственото нещо, което забраните за пътуване ще направят, е да навредят допълнително на икономиките на засегнатите държави и да понижат способността им да реагират на пандемията и да се възстановят от нея," заяви Рамафоса.

Той описа появата на варианта Омикрон като предупреждение за света за неравенството по отношение на ваксините, предупреждавайки, че докато не се ваксинират всички, появата на нови варианти е неизбежна.

В свое изявление от вчера здравното министерство на Южна Африка разкритикува остро забраните за пътуване, заявявайки, че в момента страната бива наказвана, вместо да бъде аплодирана за това, че е открила Омикрон.

Вариантът вече бе засечен в редица държави по света, сред които Великобритания, Австралия, Германия и Израел.