Архитектурни чудеса има по целия свят. Цивилизации, велики императори, архитекти и творци са оставили своите отпечатъци, но има и такива, които остават недовършени.

Различни са причините за това: липса на средства, нереалистични планове, смяна на посоката, войни и епидемии.

Дори и незавършени обаче, много от недовършените сгради са се превърнали в забележителности. Не винаги с позитивен знак. Някои продължават да привличат туристите, заради заложената гениална идея в плана им. Други привличат нелегални наематели. На трети се приписва, че са обитавани от духове.

Следват историите на някои от най-интересните недовършени сгради в света. Започваме с най-внушителната от тях, която със сигурност сте виждали поне два пъти.

Саграда Фамилия

КЪДЕ: Барселона, Испания

Историята на „Саграда Фамилия“ започва през 1882 г., когато за неин архитект е назначен Франсиско дел Виляр. Още на следващата година за коригирането на строежа е поканен известният каталунски архитект Антони Гауди, който променя съществено архитектурния облик на храма.


Последните 15 години от живота си Гауди изживява отдаден единствено на строежа на катедралата. След смъртта му през 1962 г. работата по проекта продължава най-близкият съратник на Гауди Доменик Сугранес. По-късно строителството е преустановено, заради загубените чертежи на Гауди по време на пожара в неговата работилница през 1936 г. и започнала Гражданската война в Испания.

"Саграда Фамилия" не е близо до завършения си вид, но има средства и желание строителният процес да бъде ускорен, за да бъде катедралата готова за отбелязването на 100-годишнината от смъртта на Гауди през 2026 г. За да бъде изпълнена неговата оригинална идея, катедралата трябва да има 18 кули, всяка с различна височина (12 олицетворяващи Апостолите; 4 - Евангелистите и последните две - Дева Мария и Исус Христос).

Национален паметник на Шотландия

КЪДЕ: Единбург, Шотландия

На върха Калтън Хил в Единбург националният паметник на Шотландия е планиран като реплика на Партенона в Атина. Мемориал на шотландците, загубили живота си в Наполеоновите войни, строителството му започва през 1822 г., но средствата не са могли да бъдат събрани чрез публични абонаменти, каквито били надеждите. През 1829 г. работата спира, след като са издигнати 12 колони. Незавършената каменна конструкция - наричана още позора на Единбург - все още е част от силуета на града.

Хотел Рюгьонг

КЪДЕ: Пхенян, Северна Корея

Най-високата структура в Северна Корея - известна още като "хотелът на съдбата" - стои изоставена и празна в Пхенян, без нито един гост. Строителството започва през1987 г. и достига пълната си височина (330 м) през 1992 г.

Икономическата криза в страната обаче спира работата и голата конструкция от бетон стои смущаващо без прозорци в продължение на 16 години. През 2008 г. на фасадата ѝ са монтирани стъклени панели и най-накрая е премахнат кранът над покрива ѝ.

През 2018 г. в сградата са монтирани над 100 000 LED светлини за светлинни шоута, използвани за пропаганда, но вратите на този 105-етажен хотел остават затворени. Ако беше отворен по план, хотелът щеше да има 3000 стаи и пет въртящи се ресторанта на върха.

Уникална кула Sathorn
КЪДЕ: Банкок, Тайланд

49-етажната кула в Банкок е трябвало да бъде свръхлуксозна сграда, но сега е известна като Ghost Tower. Строителството започва, когато икономиката е в подем през 90-те години, но е спряно през 1997 г. след икономически спад. Сградата е завършена на 80% и влизането в нея е незаконно, но авантюристи се изкачват до покрива, за да видят гледките, на които биха се наслаждавали жителите ѝ, ако беше обитаема.
Сградата се руши и се смята, че е обитавана от духове. Табели предупреждават, че нарушителите ще бъдат наказани. Ако изобщо оцелеят, защото в порутената конструкция има оголени жици, дупки в подовете и всякакви други зловещи развалини.

Базиликата Сан Петронио

КЪДЕ: Болоня, Италия

Главният площад на Болоня, Пиаца Маджоре, е дом на шестата по големина църква в Европа. Посветена е на светеца-покровител на града Петроний. Строителството на този дълъг 132 метра храм започва през 1390 г. и продължава векове, но фасадата все още е незавършена. Лесно се забелязва обаче: в долната част блести бял и червен мрамор, докато в горната част доминира обикновена стара тухла.

Катедралата в Сиена

КЪДЕ: Сиена, Италия

Красивата катедрала в готически стил е построена през 13-и век. Мозайките на мраморните подове са впечатляващи - 40 художници работят върху тези сложни библейски дизайни в продължение на повече от 200 години. Има планове да се разшири, за да удвои размера си в началото на 14 век. За съжаление чума поразява града през 1338 г. и намалява населението му от 100 хил. на 30 хил.000 души. Структурата не можа да бъде завършена, но все още можете да видите недовършените стени от източната й страна.

Centro Financiero Confinanzas

КЪДЕ: Каракас, Венецуела

Torre de David (официално наречен Centro Financiero Confinanzas) в столицата на Венецуела Каракас е 45-етажен небостъргач, чието строителство започва през 1990 г., но банковата криза през 1994 г. слага край на мечтите да бъде превърнат във финансов център.

Сградата стои изоставена в продължение на години, докато заселници не я окупират през 2007 г.

Кулата се сдобива с прозвището „вертикален бедняшки квартал“. Неофициалните наематели са изгонени и преместени в друга част на града, а после празната сграда е повредена от разтърсило града земетресение.