Микроскоп, принадлежал на английския естествоизпитател Чарлз Дарвин (1809-1882), ще бъде продаден на търг в Лондон за 250 000-350 000 британски лири (330 000-465 000 долара).

Това съобщиха от аукционна къща Christie's, която ще предложи този лот на колекционерите на 15 декември на търг на ценни книги и ръкописи в рамките на Седмицата на класическото изкуство.

Микроскопът, създаден по модел на Чарлз Гулд, е подарен от Дарвин на сина му Леонард (1850-1943) през 1864 г. Той е наследен и остава в семейството в продължение на почти 200 години, посочва БГНЕС.

Научната кариера на Чарлз Дарвин започва с изследванията му на морския живот във Фърт ъф Форт - залив на Северно море край източния бряг на Шотландия. Те започват през 1826 г. и завършват успешно през пролетта на 1827 г., когато той представя първия си научен доклад пред Дружеството на студентите по естествени науки "Плиний" в Единбургския университет, отбелязва аукционната къща.

Тези дати съвпадат с появата на пазара на съвременния микроскоп, проектиран от Чарлз Гулд около 1825 г. Известно е, че от шестте оцелели микроскопа, свързани с Чарлз Дарвин, четири са били закупени по-късно (два през 1831 г., един през 1847 г. и още един около 1848 г.), а петият не е бил предназначен за изследване на морски безгръбначни животни.

Водолази откриха смартфон с работеща аларма на дъното на река в САЩВодолази откриха загубен iPhone на дъното на река в американския щат Айдахо

Впоследствие Дарвин се връща към тяхното изучаване по време на и непосредствено след пътуването си с кораба "Бийгъл".

"За мен е голяма чест да представя на колекционерите микроскопа на Дарвин, чиято история обхваща шест поколения от неговото семейство. Инструмент с толкова голямо научно значение е изключително рядък - това е единственият микроскоп на Дарвин, предлаган някога на търг, и е известно, че има само още пет микроскопа, притежавани от Чарлз Дарвин", отбелязва Джеймс Хислоп, ръководител на отдел "Научни инструменти, глобуси и естествена история" в Christie's.