Експерти и читатели на британското издание за аудио-видеотехника AV Forums отново наградиха с първото място телевизора Philips OLED 936+. Това се случва точно три години след последната победа на марката в конкурса.

Събитието се състоя в емблематичното Studio 2 на Abbey Road Studios в Лондон, където 27 члена на AV Forums имаха възможност да сравнят технологиите за обработка на картината и да гласуват за най-добрия сред производителите.

Четирите модела, подбрани за теста, са сред най-добрите 65-инчови OLED телевизори за 2021 г. – OLED+936 на Philips, AF90J на Sony, HZ2000на Panasonic и G1 на LG. За целите на тестването и постигането на най прозрачни резултати, всички модели са били със закрити отличителни белези за марката, така че никой от 27-те оценяващи да не знае за кой модел или марка гласува.

По този начин се гарантира безпристрастността на избора. За да се подсигури единна база за сравнение, устройствата са били независимо калибрирани от редакционния екип на AV Forums.

На участниците в теста са показани 11 видеоклипа с две различни настройки на картината , като участниците са помолени да променят позициите си спрямо телевизорите, за да може влиянието на ъгъла на гледане да се сведе до минимум. Клиповете са показани по два пъти във всеки от режимите - калибриран или Vivid/Dynamic.

В калибриран режим повечето зрители (28%), заявяват, че нямат предпочитания и резултатите на четрите телевизора са сходни.

След това телевизорите са превключени на режим Vivid или Dynamic, които се използват от производителите за да покажат в максимална степен качеството на обработката на картината и позволяват директно сравнение между използваните технологии за качество на картината на всеки от производителите.

Philips 806 OLED: Телевизор с възможности и без компромисиСъс серията 806 OLED Philips за пореден път успяват да впечатлят с изключително високо съотношение на цената спрямо качеството

Резултатите от този тест поставят Philips OLED936 на първо място с 53% от гласовете, следван от Panasonic с 22%. Комбинирания резултат е отново победа за Philips с 36% и второ място за Panasonic с 23%.

„Това определено бе оспорвана битка, тъй като и четирите модела са отлични и представят най-доброто на пазара – факт, който прави победата за Philips още по-вълнуваща и е истински вот на доверие от експертната публика. Можем да се похвалим с 5 победи от „слепи“ тестове на OLED телевизори, както в Обединеното кралство, така и в други държави, като Германия и Нидерландия. Много сме горди, че всяка от тези аудитории можа ясно да види превъзходството на нашия P5 видеопроцесор.“, коментира Дани Так, директор продуктова стратегия и планиране в Philips TV

„Радваме се, че Philips отново избра членовете на AV Forums като публика за третия OLED тест във Великобритания и всички присъстващи се насладиха изключително много на събитието. Много сме впечатлени, че производител е готов да предприеме публично такъв справедлив тест на сляпо и то след като моделите са независимо калибрирани от нас. И четирите модела са отлични, но резултатите показаха, че 65OLED+936 е най впечатляващият OLED телевизор", коментира редакторът Фил Хинтон коментира от името на AV Forums.