Президентът Румен Радев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на който да бъде обсъдено отношението на страната ни към Северна Македония, както и да се търси консенсус по въпроса с всички партии в Европейския парламент. Радев каза това пред журналисти в Брюксел, където се провежда срещата на върха на 27-те лидери на страните от Европейския съюз.

"Трябва да бъде прилаган духът и буквата на двустранното споразумение между двете държави от 2017 година. Това означава конституционна защита на правата на македонските българи, отказ от езика на омразата и, разбира се, европейски гаранции за необратимост на този процес. От своя страна е важно, и аз ще го направя, свикването на КСНС. Това го обсъждаме с министър-председателя и предлагам българският парламент да инициира едно структурирано отношение с парламента на Република Северна Македония", каза още президентът:

По думите му идеята ядрената енергия да се признава за „зелена“ набира все повече популярност сред европейските лидери, особено при скока в цената на енергията.

"От едната страна са възобновяемите източници - голямата, зелена цел на Европа. От другата страна обаче са базовите мощности. Без базови мощности не може. Те са три основни типа - въглища, ядрена енергия и енергия от природен газ. За България, след като има тази визия, възможно най-дълго – 2038-2040 г. да се откажем от нашите въглищни централи, остава ядрената енергия като опция за базова мощност", коментира държавният глава.

Най-дългите войни в човешката история Войни се водят откакто хората са създали първите си оръжия


На въпрос Българското национално радио, какъв подход очаква да надделее спрямо Русия - за санкции или за диалог, президентът отговори: "Ако продължава ескалацията, ако има агресия от страна на Русия, естествено, ще има и съответно и увеличаване на санкциите. Ако няма такива действия, аз не виждам, че ще има увеличаване на санкциите към Русия".

Премиерът Кирил Петков също ще бъде в Брюксел утре, съобщава още БНР.