След 16 години, пет филма и съмнително розово сако мандатът на Даниел Крейг като Джеймс Бонд достигна своя край, пише BBC.

Крейг поднесе едни от най-добрите изпълнения в поредицата и трудно ще бъде надминат от наследника си. Точно затова кастингът е от първостепенна важност. До голяма степен приходите от култовата филмова сага зависят от това да се избере правилният актьор за ролята.

„Той трябва да бъде кинозвезда, посланик на сериите и киното, медиен дипломат, признат син на британската култура и лице на екосистема за милиарди долари“, коментира Марк О‘Конъл, автор на книгата „Да хващаш куршуми: Мемоари на един фен на Бонд“.

Кой обаче може да се въплъти в образа на агент 007?

Има няколко кандидати, чиито имена се спрягат през последните години.

Миналата година продуцентката Барбара Броколи заяви, че „Джеймс Бонд може да е цветнокож, но е мъж“.

Една от кандидатурите е на Том Харди, който има доста "мачо" роли. Той даде заявка за това още през 2012 г., когато заяви: „Бих играл Бонд с Кристофър Нолан. Би било страхотно“.

Но Харди е на 44 г. и това би могло да се окаже пречка. През 2006 г., когато излиза „Казино Роял“ - първият филм за Бонд с Даниел Крейг, той е на 38 годишна възраст.

Възрастта може да потенциална пречка и за 49-годишния Идрис Елба, който от дълго време е един от фаворитите да поеме ролята.

„Коли, жени, мартинита. Кой иска това? Звучи ужасно“, шегува се Елба през 2016 г. и признава, че може да е твърде възрастен за целта.

Тук се появява 33-годишният Реге-Жан Пейдж, който всеки път на червения килим изглежда сякаш е на изслушване за ролята на агент 007. Препоръчва го и бившият Бонд Пиърс Броснан.

Звездата от „Игра на тронове“ Ричард Мадън също може да се окаже добър Джеймс Бонд с оглед на ролята му в драмата „Бодигард“. Още повече, че е шотландец, какъвто бе и първият агент 007 – Шон Конъри.

През 2018 г. обаче Мадън отрече спекулациите по въпроса.