Вашите навици, избор на стил и дори отношение към другите и света наоколо са само няколко неща, които може да ви накарат да изглеждате по-възрастни.

И това не е всичко, ето кои са най-често срещаните причини за това.

Носите дрехи, които не ви стават

Правилният размер облекло е по-важно от стила или тенденциите. Дрехите по мярка изглеждат страхотно, независимо от възрастта ви, докато опитът да прикриете тялото си добавя години към реалната възраст.

Носите големи бижута

Големите, тежки бижута също могат да състарят. Вместо това изберете деликатни, вечни аксесаори, като тънки верижки или гривна.

Вие сте роб на тенденциите

Придържането към старите тенденции (или прескачането към всяка нова) може да състари външния ви вид. От една страна, придържането към старите модни тенденции и повтарянето на тоалети от минали години показва, че не сте надградили външния си вид. Но и свръхкомпенсирането с всяка нова тенденция за обувки, чанта или облекло не е най-доброто решение.

Носите само тъмни цветове

Черното е съвместим с всичко основен цвят. Но това не означава, че винаги трябва да го носите. Всъщност, носенето на по-ярки и по-малко скучни цветове може да ви накара да изглеждате по-млади.

Слагате много фон дьо тен или носите такъв с грешен цвят

Дебелата или тежка основа може да причини повече вреда, отколкото полза. По-светлите формули са по-добри за зряла кожа, тъй като не привличат вниманието към фините линии или бръчки по начина, по който го прави лице, намазано обилно с фон дьо тен. Ако пък е неподходящ цвят за кожата ви, може да ви направи да изглеждате неестествено.

Носите червено червило

Яркочервените устни са вечни, но този иначе класически външен вид може да бъде актуален, ако е нещо, което винаги сте носили. Имайте предвид, че червеният цвят на устните може да подчертава дълбоките линии. И независимо от възрастта ви, червените устни могат да накарат зъбите да изглеждат по-жълти.

Цветът на косата

Изборът на цвят на косата, който е твърде тъмен или твърде светъл за вашия тен, може да подчертае бледа кожа и да ви накара да изглеждате още по-възрастни. Освен това, поддържането на косата в един нюанс – особено всичко по-тъмно от кафяво, също може да подчертае фините линии.

Носите блестящи или сини сенки за очи

Избягвайте палитри със сенки за очи с блясък. Те ще привлекат повече внимание към фините линии. Освен това избягвайте и различни нюанси на синьото, които ви карат да изглеждате по-възрастни. Заложете на приглушени цветове и ще изглеждате по-млади и модерни.

Имате лоша стойка

Добрата стойка може да ви накара да изглеждате по-млади и по-енергични. Освен това, прегърбването над бюрото не е добре за гръбнака. Йога, пилатес и дори балет могат да ви помогнат за правилната стойка.

Не спортувате

Ползите от една тренировка са безкрайни. А ако пропуснете редовните упражнения, пропускате възможност да увеличите притока на кръв, да подхраните кожата си и да я направите да изглежда по-здрава и по-млада.

Стресирате се

Стресът може да доведе до ускорено стареене на клетъчно ниво. А здравословното поведение, което намалява стреса и влияе положително на стареенето, понякога остава на заден план, когато хората са стресирани. Според проучване освобождаването на емоционален стрес може да ви помогне да избегнете когнитивни увреждания и да поддържате ума си млад.

Не спите достатъчно

Лишаването от сън може да причини повече вреда, отколкото полза за вашето здраве и външен вид. Проучване, проведено от лекари-учени в Медицинския център на University Hospitals Case, показва, че жени с лош и некачествен сън, проявяват по-рано признаци на стареене на кожата, включително фини линии, неравномерна пигментация, отпускане на кожата и намалена еластичност.

Спите по корем

Според проучване спането по корем има значително влияние върху лицето, защото може да развие пачи крак и бръчки около устата.

Не се грижите за кожата си като цяло

Грижата за кожата е ключова за добрия външен вид. Тъмни кръгове, бледа кожа, подпухнали очи и бръчки са няколко от начините, по които кожата ви може да покаже възрастта ви. Не забравяйте, че вашето най-добро оръжие за борба със стареенето на кожата е слънцезащитният крем – и трябва да го носите през цялата година, за да предотвратите бръчки и да предпазите кожата си от слънчевите лъчи.

Не пиете достатъчно вода

По същия начин сухата кожа може да се дължи и на липса на хидратация. Тялото ни е предимно вода, а кожата ни е най-големият орган – така че трябва да поддържаме хидратация, за да не изглежда суха и да образува бръчки.

Не се храните здравословно

Здравословното хранене може да бъде от полза и за външния вид и начина, по който изглеждате. Много плодове и зеленчуци, протеини, по – малко кафе и алкохол, без бяла захар, противовъзпалителни храни, са само малка стъпка към по-добрата визия.

Живеете в силно замърсен район

Замърсяването на въздуха и токсичните изпарения могат да причинят преждевременно стареене. Хората, живеещи в градските райони, са най-застрашени. Високото излагане на химикали и вредни частици увеличава старческите петна и бръчките.

Винаги гледате телефона си

Да, вашият смартфон може да увреди кожата ви и да ви накара да изглеждате по-възрастни. Проучване, проведено от изследователи в Ница, Франция, установява, че синьо-виолетовата светлина създава повече хиперпигментация и старчески петна по кожата.