Въоръжени мъже са се опитали да убият премиера на Хаити Ариел Анри по време на събитие в събота за отбелязване на независимостта на страната.

Опитът за покушение е направен, докато Анри участва в церемония в църква в северния град Гонаив.

В интернет се появи видео, на което се вижда как премиерът и неговият антураж се придвижват към своите коли на фона на стрелба.

Ситуацията със сигурността в страната се влоши значително след убийството на президента Жовенел Мойс миналия юли.

Политик пусна в дома си килъри, дегизирани като лекари, които я убихаКаролина Ечеверия, бивш депутат и кандидат за президент на Хондурас, предположила, че килърите, които били облечени в пълно защитно облекло, в това число и маски, са дошли в дома й, за да прегледат съпруга й, който бил заразен с COVID-19

Анри е поел ангажимент да се справи с въоръжените групировки, които се смята, че стоят зад поредица отвличания и са установили контрол над по-голяма част от разпространението на бензин в страната, което води до сериозен недостиг на горива.

От кабинета на премиера обявиха, че зад опита за покушение стоят "бандити и терористи" и че вече са издадени заповеди за арест на заподозрените.

Един човек е убит, а други двама са ранени по време на престрелката между въоръжените нападатели и силите на реда, информираха местни медии.

Нападението е поредният удар за крехката администрация, предвождана от Анри, който стана временно държавен глава на Хаити две седмици след убийството на Мойс. Обстоятелствата около убийството, което се смята, че е извършено от група наемници, все още остават неясни.

Засега няма насрочени избори за нов президент.