Издателското подразделение на Warner Music Group е придобило целия музикален каталог на покойния британски музикант Дейвид Боуи, който се простира в шест десетилетия и включва хитове, като Heroes и Let's Dance.

Боуи, който разширяваше границите на музиката и собствения си разум, за да създаде някои от най-иновативните песни на своето поколение, почина през 2016 г. на 69-годишна възраст.

Сделката между наследниците на Боуи и Warner Music включва песните от 26-те студийни албума, издадени приживе, както и тези от излезлия след смъртта му Toy.

От Warner Music не разкриват финансовите параметри по сделката, но според запознат източник, тя е на стойност около 250 млн. долара, информира Ройтерс.

С измама двама мъже получили $20 млн. от авторски права за музика в YouTubeСпоред съдебните документи Хосе Теран използвал над 500 000 долара от парите като начална вноска за закупуването на къща в покрайнините на Финикс, Аризона.

Наследниците на Боуи подписаха през септември 2021 г. сделка, която предоставяше на Warner Music глобални права за музиката му в периода 1968 – 2016 г.

Боуи става популярен във Великобритания през 1969 г. със Space Oddity. Световната слава за него настъпва през 1972 г. със Ziggy Stardust.

Warner Music, с която договори имат звезди, като Карди Би, Ед Шийрън и Бруно Марс, си партнира и с попзвездата Мадона за преиздаването на целия й музикален каталог в следващите няколко години.

Сделката с наследниците на Боуи идва дни преди 75-ата годишнина от рождението му на 8 януари.