На днешното заседание на Министерски съвет са обсъдени няколко важни промени и решения.

Началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова обясни пред медиите кои са те.

Назначени са девет нови областни управители - на Бургас, Благоевград, Велико Търново, Видин, Добрич, Пловдив, Смолян, София- област и Хасково.

"Тези нови областни управители няма да имат вменяване на нови функции, но те са по закон част от политическия кабинет и като такива трябва да прокарват политиките, мерките и решенията, които взима едно правителство за развитие на отделните райони.

Така че ние няма да променяме закона в тази част, но следваме неговата буква по отношение на това как се осъществяват регионални политики и как се подобрява комуникацията между една област и правителството. Така, че всяка една област да чувства, че нейните интереси ще бъдат защитавани", посочи Бориславова.

Друго решение на правителственото заседание е рамката на българското правителство във връзка с COVID мерките в сектора на туризма да бъде адаптирана и приведена в съответствие с максимално позволените помощи и европейската рамка в тази сфера.

"По този начин мерките в сектора на туризма, включително и за туроператорите, бяха увеличени от 1.8 млн. евро на таван на 2.3 млн. евро и удължени до 30 юни 2022 г.", посочи Бориславова, цитирана от Darik News.

"И точка, която нашумя, е отзоваването и освобождаването на Пламен Георгиев като генерален консул във Валенсия, което е политическо назначение от 2019 г., съпроводено от обществено недоволство", посочи Бориславова.