Google представи 13 нови софтуерни продукти и функционалности в рамките на технологичното изложение CES 2022 в Лас Вегас.

Те са част от инициатива, която Google нарича „По-добри заедно“ (Better Together), но за повечето потребители, както и за представителите на технологичната индустрия, е очевидно, че по-подходящото определение е „догонване на екосистемата на Apple“, пише The Verge.

Най-големите актуализации са в платформата на Google Fast Pair - потребителски интерфейс на Android, предназначен да улесни сдвояването на Bluetooth слушалки и други устройства. Тази година Google ще го разшири, за да поддържа автоматично превключване между устройства, по-бързо сдвояване с Android TV и Google TV и други.

Освен това системата Fast Pair ще бъде пригодена и за инсталиране на различни устройства в т. нар. "умен дом", използвайки бъдещия стандарт Matter, което би трябвало да означава, че поставянето на нова интелигентна крушка или заключване на вратата ще бъде много по-лесно.

Google също така ще даде възможност на смарт часовниците, работещи с операционната система Wear OS 3, да отключват сдвоени телефони с Android или Chromebook почти по същия начин, по който Apple Watch може да отключи iPhone. Тази функция ще бъде достъпна през следващите месеци.

В момента единственият голям смарт часовник с новата операционна система е Galaxy Watch 4 на Samsung, припомня изданието.

Топ 10 на нещата, които никога не трябва да търсите в GoogleЗа ваше добро е

Всички нови функционалности, които Google обяви по време на изложението, са планирани да пристигнат по-късно тази година, като някои от тях се очакват след седмици, а други ще бъдат налични чак в края на годината. Те ще бъдат инсталирани на устройствата с Android чрез софтуерни актуализации, които може да не изискват пълни актуализации на операционната система.

Освен на смартфоните, те ще бъдат инсталирани и на лаптопите и таблетите Chromebook, телевизорите с Android TV, Bluetooth слушалки и дори на някои лаптопи с Windows от Acer и HP.

Тази последна подробност е и едно от по-важните съобщения от страна на компанията. HP, Acer и Intel си партнират с Google, за да поддържат някои от нейните функции Better Together на своите лаптопи. Потребителите ще могат да използват Fast Pair, да синхронизират текстови съобщения и да споделят файлове с компютри, работещи с Windows.

Наред с обявените планове на Google да внесе игри от Google Play в Windows, това е още един знак, че компанията няма да отстъпи интеграцията на Android в Windows изцяло на софтуера и партньорствата на Microsoft.

Google продължава да работи и върху добавянето на поддръжка за отключване на автомобили чрез UWB (понастоящем тя е налична за телефоните на Samsung и Pixel 6 Pro). Както обикновено, първият партньор на компанията в тази сфера ще бъде BMW.

Volvo, която използва Android Auto като собствена система за управление на бордовия компютъра, ще се интегрира с Google Assistant, за да можете да използвате своя интелигентен високоговорител за различни функции, като дистанционното стартиране например.

Разглеждайки новите функции на Google в цялост, няма как да се избегнат паралелите с характеристиките на екосистемата на Apple, пише още The Verge. Слушалките разширяват поддръжката на Bluetooth, за да поддържат автоматично превключване и пространствено аудио за проследяване на главата, точно като AirPods.

Потребителите на iPhone с Mac отдавна имат пълно синхронизиране на текстови съобщения по подразбиране. Nearby Share пък е много подобен на AirDrop. Отключването със смарт часовник също е голямо предимство на екосистемата на Apple.

Предизвикателството за Google е всъщност да накара много различни устройства и производители да поддържат всички тези функции. Това няма да е лесна задача и вероятно е една от основните причини засега да няма твърди дати и срокове, както и конкретни хардуерни продукти, обвързани с някоя от тези функции.