Всеки има нужда да открадне малко време и да се отърси от задъханото ежедневие.

В случай че животът в града ви е дотегнал и искате да избягате за няколко часа, възможностите за разходки около София са наистина много – от красиви водопади и планински върхове до манастири, пещери и спиращи дъха гледки.

Вестник „Монитор“ предлага някои идеи за еднодневно околостолично приключение през уикенда с дестинации, до които ще можете да стигнете за по-малко от час.

Един от най-вълнуващите природни паркове в близост до София, който е задължителен за посещение, е приказният геопарк Искър-Панега. Там се намира една от най-омайните екопътеки в България. Разположен малко преди входа на град Луковит, паркът е изграден покрай река Златна Панега, а множество мостчета, беседки и дървени платформи правят разходката още по-запомняща се.

Сред гъстата, наподобяваща джунгла растителност, гнездят 128 вида птици, от които 25 са вписани в Червената книга на България. Местността несъмнено е перфектното място за отдих и еднодневна разходка от столицата през уикенда.

Един от най-големите минуси на столицата е, че морето не е никак близо, а както е казал Хемингуей – всичко, което е далеч от морето, е провинция. За сметка на това в близост до София има доста красиви язовири и езера. Независимо по кое време от годината ще го посетите, друго страхотно място за разходка е язовир „Искър“ - най-големия язовир в България.

През пролетта и лятото може да си наемете лодка или джет и да се насладите на язовира, докато плавате през него или пренощувате там на палатка. Зимата пък може да се полюбувате на красивата заснежена повърхност и спокойствието, което лъха от него.

По дефилето на река Искър също ще откриете още две чудни местенца – Лакатнишките скали и пещерата Темната дупка, които са част от природния парк “Врачански Балкан”. Лакатнишките скали се издигат на левия бряг на река Искър и са защитена местност. Варовиците се виждат отдалеч, като някои от тях се издигат на над 250 метра височина.

Около пътеката са изградени наблюдателни площадки, от които може да запечатате феноменални кадри, изградени са и пейки и беседки, на които да си отпочинете от катеренето. Изкачването е със средно ниво на трудност и отнема между 30 минути и час.

В самите скали на Лакатник пък се е разположила една от опасните и мистериозни пещери в България – Темната дупка, която е сред първите, които е проучвана и картографирана. И макар да е обявена за забележителност, не е препоръчително да влезете съвсем сами, освен ако вече не я познавате…

В близост пред вас ще се разкрие и мистиката на пещерата Проходна, известна като Божиите очи. Позиционирана в карстовия район край село Карлуково, тя е с най-дългия пещерен тунел в България – 365 метра. Неслучайно хората казват, че отивайки на това място, човек може да погледне през Очите на Господ както още наричат пещерата.

На крачка от столицата: Пет интересни места в Люлин планинаЛюлин планина се намира в непосредствена близост до София, но, за разлика от

Причината за това са специфичните отвори в нейния таван в средната й зала, наричани „окни“. Образувани поради ерозията, вследствие на постоянно просмукващите се води, те са разположени на малко разстояние една от друга и имат бадемовидна форма, като действително много наподобяват очи.

Пещерата е подходяща за посещение в различните части на деня, тъй като е естествено осветена от влизащите през дупките снопове лъчи, а падне ли нощта, процепите биват запълнени от сиянието на Луната. Освен това кухината е една от малкото в Европа, където е подходящо практикуването на пещерни бънджи скокове. Затова, когато се отправите на пътешествие в тази потока, не се учудвайте на бънджи ентусиастите, а също и на катерачите, които ще висят над вас по високите стени.

Една от най-популярните заради хубостта си дестинации около София е и живописното Ждрело на река Ерма. Резултат от хилядолетното ерозионно действие на реката, която е прорязала дълбока теснина във варовика, Трънското ждрело, както още се нарича, е с дължина около 100 метра и ширина в най-тясната си част около 5 метра.

От двете страни на реката се издигат отвесни скали, а освен това е изградена специална екопътека, която позволява да се разходите из него и да се насладите на уникалните гледки. Маршрутът е с дължина 13 км и минава през дървени мостове над река Ерма, продължава през тунел, прорязан в скалата, а зад него се спуска по 35-метров дървен мост, след който започва изкачване на западната скала на ждрелото. Най-интересните и атрактивни обекти по трасето на екопътеката са двете ждрела – на река Ерма и на река Ябланишка.

В списъка с топзабележителности около столицата няма как да пропуснем и емблематичните Седемте рилски езера – наистина впечатляваща природна забележителност както за хилядите чуждестранни туристи, посещаващи местността ежегодно, така и за нас – българите.

За посещението им обаче ви съветваме да изчакате поне до пролетта, тъй като зимният преход е сравнително опасен и не се изкачва до Окото и Сълзата, защото районът е лавинен. При ясно и топло време маршрутът започва с лифта до хижа “Рилски езера” и продължава с 3-часов пешеходен преход, където минавате покрай всички езера, докато не достигнете до зашеметяващата гледка на върха.

И докато сме на вълна Рила планина, няма как да не се насладим и на красотата на Рилския манастир – един от 9-те български обекта, които са част от списъка със световното наследство на ЮНЕСКО от 1983 година насам. Несъмнено един от символите на България, той е разположен на 1147 метра надморска височина, между реките Рилска и Друшлявица.

За негов създател се смята Иван Рилски (първият български монах отшелник), като именно тук се намират и мощите на светеца. В музея към манастира пък има над 380 експоната, най-интересен от които е първият географски глобус у нас, изработен от Неофит Рилски. Освен че може да си купите икони, сувенири, албуми и картички, а манастирът предлага и нощувки и може да бъде посетен целогодишно.

Любопитно природно явление съвсем близо до Рилския манастир пък са Стобските пирамиди до село Стоб, образували се вследствие на ерозия. Според една от легендите за това красиво място някога, много отдавна, тук имало широка равнина. Двама влюбени от близкото село решили да се оженят именно на нея, но майката на булката не одобрявала младоженеца и не била съгласна със сватбата.

Влюбените обаче не я послушали и тя така се разгневила, че хвърлила проклятие всички сватбари да се превърнат в камъни. В мига, в който младоженецът целунал булката, клетвата се сбъднала и цялата равнина се покрила с причудливи скали... За да стигнете до тях, се преминава по пътека, като изкачването е малко по-трудно към края, но със сигурност си заслужава. Красотата им е неописуема, а най-хубавото е, че ще ви преследва почти през целия път, тъй като пирамидите остават в краката ви и пред вас се откриват панорамни гледки към Рила.

А за финал предлагаме ви нещо съвсем близо до столицата – разходка до Боянския водопад. Водопадът се издига на 1260 метра надморска височина, а падът на водата е 40 метра. Хиляди столичани всяко лято се отправят да се катеря до него, но чудили ли сте се някога какви красоти може да разкрие той зимата?

По време на студения сезон мястото е също така притегателно благодарение на красиво образувалите се форми на заледената вода. Водопадът се намира в усойна долина и изобщо не е рядкост през зимата водните струи напълно да замръзнат. Преходът е средно труден, като има няколко маршрута. Първият, който е най-дългият, но пък затова и най-лесен, е от столичния квартал Бояна.

Най-краткият маршрут е от хижа „Момина скала“ и представлява спускане към Боянския водопад. Проблемът при него обаче е, че последният етап е стръмно спускане сред гора. Целият маршрут от хижата се изминава за около 40 минути на отиване и 50 на връщане. Едно е сигурно – усилията ви без съмнение ще си заслужават!