Световното първенство по футбол ще се проведе в Катар по-късно тази година.

Един от осемте стадиона за надпреварата не прилича на нито едно място, което някога е било домакин на подобни съревнования преди, пише Daily Mail.

Стадион 974 е направен предимно от корабни контейнери и може да бъде напълно демонтиран и разглобен, подобно на Lego, след края на турнира.

Разположена близо до пристанище Доха, иновативната конструкция с 40 000 места се състои от модулна стоманена рамка и 974 корабни контейнера - откъдето идва и името му.

Много от контейнерите се използват за оформяне на външните стени около стадиона. Други са разположени вътре в структурата и са пълни с тоалетни и концесионни щандове.

Цялата структура е изградена по начин, позволяващ да бъде деконструирана по всяко време, преместена на друго място или преустроена в серия от по-малки конструкции.

Замислен от испанската архитектурна фирма Fenwick Iribarren, дизайнът на стадиона първоначално е вдъхновен от Lego тухличките.

Необичайният строителен материал е избран, за да намали разходите и да подобри устойчивостта, както и да елиминира отпадъците, генерирани по време на производството на компоненти и създавани на място по време на строителството.

Комбинацията от крайбрежното местоположение на стадиона и неговия дизайн във формата на купа елиминират нуждата от климатик, тъй като е естествено вентилиран, което допълнително подобрява неговата устойчивост.

Хасан Ал Тавади, генерален секретар на организацията, отговорна за подготовката на инфраструктурата на Катар за Световното първенство, казва: „Ние считаме това иновативно място за промяна на играта за бъдещите домакини на мегасъбития. Това е още един пример за мощното наследство, което ще остави нашето Световно първенство".

Световното първенство по футбол 2022 ще започне на 21 ноември с церемония по откриването на 60 000-местния стадион Al Bayt в Ал Хор.

Лусаил - градът, който Катар строи за световното по футбол през 2022 г.За домакинството си на Световното първенство по футбол през 2022 г. Катар строи цял нов град

Стадион 974, който дължи името си и на кода за набиране на Катар, ще бъде домакин на седем мача по време на турнира. Такива ще се играят и на Khalifa International, Al Janoub, Education City, Ahmad Bin Ali и Al Thumama.

Khalifa International, също в Доха, има поразителен дизайн във формата на очи. Al Janoub е футуристично изглеждащо овално място. Education City има зигзагообразни страни. Ahmad Bin Ali има по-конвенционален вид.

Междувременно, Al Thumama е оформена като гахфия - традиционна тъкана шапка, носена от мъже и момчета в Близкия изток от векове.

Дизайнът на стадион Lusail е вдъхновен от „взаимодействието на светлината и сянката, което характеризира фенера“.

Световното първенство в Катар привлече доста внимание през последните месеци. То си навлече враждебността на съседите, беше обект на разследвания за корупция и е изправено пред критики за злоупотреби с работници.

Очаква се през следващите месеци да се проведат протести както от играчи, така и от групи за защита на човешките права. Главният изпълнителен директор на организационния комитет Насър Ал Хатер наскоро заяви: „Катар е несправедливо третиран и проверяван от няколко години.“