70-годишнината на престола на кралица Елизабет Втора ще отпразнува Великобритания.

Юбилеят ще бъде отбелязан с военен парад, концерти, тържества на различни локации и състезание за създаване на нов десерт, съобщават от Бъкингамския дворец, цитирани от английските медии.

На 6 февруари кралица Елизабет Втора ще се превърне в първия британски монарх, управлявал седем десетилетия.

Кулминацията на тържествата ще се състои през дългия уикенд 2 - 5 юни. Все още не е ясно в кои от заплануваните дейности 95-годишната кралица ще участва лично, след като неотдавна тя беше посъветвана от лекарите си да си почива повече.

Празничният уикенд ще бъде удължен с един почивен ден, като ще стартира на 2 юни с военен парад, с който традиционно се отбелязва официалния рожден ден на монарха на Великобритания. На 3 юни следва благодарствена литургия в катедралата "Сейнт Пол".

Кралският дворец, който разполага с подземен тунел до близкия барДа бъдеш кралица на Великобритания носи много предимства. Според слуховете в тях се включва и подземен тунел, водещ от един от дворците на Елизабет II до един от най-лъскавите коктейл барове в Лондон

Кулинарният конкурс "Платинен пудинг", който е спонсориран от Бъкингамския дворец, цели да инициира създаването на нов десерт, посветен на Елизабет Втора. В него могат да се включат британски граждани на възраст над 8 години. Те ще бъдат оценявани от телевизионните кулинарни звезди Мери Бери и Моника Галети, както и от главния готвач на Бъкингамския дворец Марк Фланаган.

Спечелилата конкурса рецепта ще бъде публикувана в навечерието на празничния уикенд, за да се превърне в част от тържествената трапеза. Като домакини на юбилейни обеди на 5 юни вече са се регистрирали близо 1400 души. От Бъкингамския дворец смята,т че ще се организират около 200 000 подобни местни празненства, като е предвидено парти и в двореца.

Край на празничния уикенд ще сложи спектакъл, разказващ историята на управлението на кралицата, в който ще се включат танцьори, музиканти, военни и професионалисти в различни ключови сфери. Деца пък ще изобразят в картини надеждите и очакванията си за планетата.