Състоянието на основателя и главен изпълнителен директор на борсата за криптовалути Чангпенг Жао, по-известен като CZ, възлиза на 96 млрд. долара, според нова оценка от индекса на милиардерите на Bloomberg.

Подобно лично богатство би наредили CZ сред най-богатите хора в света.

Състоянието в размер на 96 млрд. долара не е далече от това на Марк Закърбърг (124 млрд. долара) или на Уорън Бъфет (116 млрд. долара), според индекса.

Оценката на Bloomberg обаче не включва притежаваните лично от CZ криптовалути, като биткойни и собствената дигитална валута на Binancе. Binance coin е четвъртата най-голяма криптовалута по пазарна капитализация, според Coinmarketcap.

От Bloomberg са достигнали до тази своя оценка на състоянието на CZ въз основа на малкото информация, която е налична за финансовите дела на Binance, която е най-голямата борса за криптовалути в света, според повечето оценки.

Според оценката на Bloomberg - CZ е най-богатият човек в света на криптовалутите и то с огромна преднина. Далече зад него се нарежда мистериозният създател на биткойна Сатоши Накамото с 45.8 млрд. долара, а третото място е за Сам Банкман-Фрайд, основател и главен изпълнителен директор на борсата за криптовалути FTX, който разполага с 15.4 млрд. долара.

Оценяването на богатство на пазара на криптовалути, който е известен със своята волатилност, обаче е коварна задача. От Forbes, например, оценяват състоянието на CZ на едва 1.9 млрд. долара, което е доста под оценката на Bloomberg, пише Insider.

Богатството на пазара на криптовалути може да се променя драстично от днес за утре, като биткойнът и други дигитални валути редовно поскъпват или поевтиняват с 10% в рамките на една сесия.

Най-голямата борса за криптовалути Binance пуска платформа за NFTNFT платформата на Binance се очаква да заработи през юни

Биткойнът достигна рекордните близо 69 000 долара през ноември, но вчера и днес се търгува на цена от около 42 000 долара.

Основаната през 2017 г. от CZ борса Binance е в основата на бума при криптовалутите през последната година. Той е казвал, че в добри дни през борсата се търгуват криптовалути на обща стойност 170 млрд. долара, в сравнение с между 10 и 30 млрд. долара преди две години.

Компанията обаче е поставена под все по-голям натиск от страна на регулаторните органи по света, които се опитват да се справят с непрозрачния свят на криптовалутите.

Например от Центрланата банка на Нидерландия заявиха, че Binance не отговаря на изискванията на законите на страната, насочени срещу прането на пари, а Великобритания предприе действие срещу възможността борсата да предоставя услуги на британски клиенти.

Жао заяви през юли миналата година, че приветства регулациите и че Binance се стреми да се превърне в напълно регулирана финансова институция.

В интервю за FT в края на 2021 г. Жао каза, че борсата води преговори с държавни инвестиционни фондове за евентуалното придобиване на дял в компанията.

Той смята, че подобна стъпка би подобрила "възприятието за компанията и нейните отношения" с различни правителства и регулаторни органи. Той не разкри с кои фондове преговаря компанията, но заяви, че "мащабите не са малки и това няма да е кратък процес".