Не е тайна, че цените на имотите скачат, но пандемията от COVID-19 създава и друга по-малко популярна треска за земя.

Някои инвеститори плащат милиони долари за парцели земя, но не в Ню Йорк или Бевърли Хилс.

Тези парцели дори не съществуват физически на Земята.

Тази земя се намира онлайн, в различни виртуални светове, които хората от технологичната индустрия наричат метавселена. Цените на парцелите земя в метавселената са скочили с 500% през последните няколко месеца, откакто Facebook обяви, че се фокусира сериозно върху виртуалната реалност и дори смени името си на Meta Platforms.

“Метавселената е следващата форма на социални медии,” казва пред CNBC Андрю Кигуел, главен изпълнителен директор на базираната в Торонто Tokens.com, която инвестира в имоти в метавселената и в дигитални активи.

“Можете да посетите карнавал, музикален концерт или музей,” казва Кигуел. В тези виртуални светове реални хора общуват като анимирани герои, наричани аватари, подобно на видеоигра в реално време.

Днес хората могат да достъпват тези светове посредством обикновен компютърен екран, но Meta и други компании имат дългосрочна визия относно изграждането на 360-градусови светове, в които хората се потапят чрез комплекти за виртуална реалност, като произвеждания от Meta Oculus.


Еминем си купи NFT за 450 000 долараПочитателите на рапъра Еминем са забелязали, че той наскоро е сменил профилната си снимка в Twitter с незаменяем токен (NFT) от колекцията Bored Ape Yacht Club

Според публикуван наскоро доклад на Grayscale, дигиталният свят може да се разрасне в бизнес на стойност 1 трлн. долара в близко бъдеще.

Тук популярни изпълнители, като Джъстин Бийбър и диджей Маршмело, изнасят концерти, като своите собствени аватари. Дори Парис Хилтън беше диджей на новогодишно парти на нейния собствен виртуален остров.

Компанията на Кигуел наскоро е платила близо 2.5 млн. долара за парче земя в Decentraland - един от няколкото популярни светове в метавселената. “Цените се покачиха с 400%-500% през последните няколко месеца,” казва Кигуел.

Друг популярен свят в метавселената е Sandbox, в който компанията за виртуални имоти на Джанин Йорио - Republic Realm, плати рекордните 4.3 млн. долара за парцел виртуална земя.

Йорио казва пред CNBC, че нейната компания е продала 100 виртуални частни острова през миналата година на цена от 15 000 долара всеки. “Днес те се продават на цена от около 300 000 всеки, което е колкото средната цена на физическите жилища в САЩ,” казва тя.

Рискова инвестиция

“Дигиталният свят за някои е също толкова важен, колкото и реалният,” казва имотният брокер от Маями Орен Александър. “Не става въпрос за това в какво вярваме аз и вие, а за това какво ще се случи в бъдещето.”

Подобно на имотите в реалния свят, Кигуел казва, че трите най-важни неща в метавселената са местоположение, местоположение и местоположение.

“Има места, на които първо отивате в метавселената, където се събират хора — тези места са много по-скъпи от другите, на които не се случват никакви събития,” обяснява Кигуел.

Тези популярни райони привличат хората с пари.

Например рапърът Снуп Дог строи виртуално имение на парцел земя в Sandbox, а наскоро някой плати 450 000 долара, за да бъде негов съсед.

Купиха дигитална земя за 1.23 млн. долара до Виртуалното имение на Снуп ДогВъв виртуалния свят, точно както и в реалния, ако имотът ти се намира в близост до този на знаменитост, това увеличава стойността му

“Определено е важно кой е ваш съсед,” казва Йорио. “Това е като клуб, а вие искате да бъдете с хора, с които споделяте общи интереси.”

Закупуването на виртуална земя е доста лесно, като това се случва или директно от платформата, или чрез предприемач. Инвеститори строят на тяхната земя и след това я правят интерактивна. “Можете да я обзавеждате, да я променяте, да ремонтирате,” казва Йорио.

Тя обаче предупреждава, че инвестициите в дигитални недвижими имоти са рискови.

″Това е много, много рисковано. Би трябвало да инвестирате само средства, които сте готови да загубите,” казва тя пред CNBC. “Инвестицията е силно спекулативна и е базирана на блокчейна. Както знаем, криптовалутите са силно волатилни. От друга страна, доходността може да бъде много голяма.”

Марк Стап, преподавател в държавния университет на Аризона, се съгласява. “Не бих вложил в това пари, за които не ми пука, че ще загубя. Определено не бих,” казва Стап. “Ако нещата продължават по този начин, това най-вероятно ще бъде балон. Купувате нещо, което не е свързано с реалността.”