Язовец откри стотици римски монети в испанска пещера, съобщава електронното издание Live Science.

Археолози попаднали на няколко монети, лежащи на земята пред входа на малка пещера в горите край Градо в Северна Испания.

Изследователите подозират, че монетите са открити от живеещ наблизо язовец. Това станало след силна снежна буря, която затруднила животните в търсенето на храна.

Гладният язовец вероятно се осмелил да влезе в пещерата, за да търси нещо за ядене, но вместо това се е натъкнал на монетите.

По време на последвалите разкопки на пещщерата изследователите събрали 209 монети, датиращи между трети и пети век след Новата ера. Подробният анализ разкрива, че монетите, които са направени предимно от мед и бронз, са сечени на различни места в Римската империя, включително Константинопол, Солун и Лондон.

"Към днешна дата това е най-голямото съкровище от римски монети, открито в Северна Испания“, отбелязват изследователите.

Най-големите съкровища, открити през 2021 г.Спестяването на

В края на 30-те години на миналия век в същите гори е открита и колекция от 14 златни римски монети, известна като съкровището Чапипи. Изследователите смятат, че местните хора може да са заровили своите монети, за да ги запазят в период на силна политическа нестабилност в региона.

Най-новата монета в новооткритата колекция от Градо датира от 430 г. сл. Хр., което е след като свебите (германско племе, произхождащо от съвременна Германия и Чехия) нахлуват и изтласкват римляните от Испания през 409 г. сл. Хр.

Археолозите смятат, че новооткритите монети са част от по-голямо съкровище и планират по-детайлни разкопки, в които да потърсят още монети и доказателства, че пещерата може да е била обитавана от изселени римски граждани.