Изминалата 2021 г. се нарежда сред седемте най-топли в историята, като средната температура на Земята е била с 1.11 градуса по Целзий над стойностите, измерени през втората половина на 19 век.

Това предадоха информационните агенции, като цитираха Световната метеорологична организация (СМО), част от ООН.

"Въпреки че средната глобална температура временно се понижи в периода 2020-2022 г. заради природния феномен Ла Ниня, 2021 г. беше една от седемте най-топли години", откакто се правят систематични наблюдения на времето и климата, се казва в доклада.

От СМО подчертават, че се очаква глобалното затопляне и други дългосрочни тенденции, свързани с климатичните промени, да продължат заради рекордните нива на парникови газове в атмосферата.

Средната температура на планетата миналата година "беше с около 1.11 (плюс или минус 0.13) градуса по Целзий над прединдустриалните нива от 1850-1900 г.", уточняват експертите.

Кои са най-интересните за посещение пустини?Пустините винаги са привличали изследователите и авантюристите, а днес вече са достъпни и за широката публика

Така 2021 г. стана седмата година, в която глобалните температури надвишиха тези нива с един градус. СМО се позовава на данни от големите световни центрове за наблюдение на времето и климата.

Трите най-топли години досега са 2016, 2019 и 2020. Природният феномен Ел Ниньо имаше принос за измерената рекордно висока средна температура на Земята през 2016 г., припомня Darik News.

"Изминалата 2021 г. ще бъде запомнена с рекордните температури от около 50 градуса по Целзий в Канада, сравними с горещината в пустинята Сахара в Алжир, както и с изключително силните валежи и смъртоносните наводнения в Азия и Европа, сушата в части от Африка и Южна Америка", заяви генералният секретар на СМО Петери Таалас.

Той подчерта също, че промяната на климата и свързаните с времето бедствия оказват катастрофално въздействие върху населението на всички континенти.