Toyota предупреди клиентите си в Япония, че ще трябва да чакат до четири години за доставка на новия SUV модел Land Cruiser.

Най-големият производител на автомобили в света поясни, че забавянето не е свързано с глобалния недостиг на чипове или с кризата около веригите на доставки.

От компанията обаче отказаха за коментират какви са причините за дългия срок на доставка.

Междувременно, от Toyota обявиха, че забавят темповете на производство в до 11 завода в Япония заради увеличаващия се брой случаи на COVID-19 сред служителите на компанията и при доставчиците на части.

"Тъй като Land Cruiser е много популярен модел - не само в Япония, но в по целия свят, ние се извиняваме, че се очаква да отнеме много време, преди да можем да доставим продукта," се казва в изявление на уебсайта на Toyota.

"Има вероятност доставката да отнеме до четири години, ако направите поръчка сега. Ние ще продължим да съкращаваме срока за доставка и оценяваме вашето разбиране."

От компанията също така заявяват, че "това забавяне не е свързано с настоящия недостиг на полупроводници или проблемите с веригите на доставки."

Според BBC търсенето на новия модел Land Cruiser е голямо и от Toyota обмислят да увеличат производството в средносрочен и дългосрочен план.

Пуснатият на пазара през 1951 г. Land Cruiser е най-дълго продаваният модел на Toyota.

В последните месеци, подобно на много от своите конкуренти, сред които General Motors, Ford, Nissan, Daimler, BMW и Renault, Toyota също беше принудена да ограничи производството на автомобили.

Акциите на Toyota поевтиняваха с около 2.7% на борсата в Токио по-рано днес.

Изявлението за забавянето на доставките на Land Cruiser идва, след като в началото на новата година броят на случаите на варианта Омикрон се увеличи значително в Япония.