Британско-белгийска тийнейджърка се превърна в най-младата жена, която направи самостоятелно околосветско пътешествие със самолет.

Приключението на 19-годишната Зара Ръдърфорд и нейния ултралек Shark продължи малко повече от пет месеца, съобщава Ройтерс.

Тя кацна на летище Кортрейк-Вевелгем в Белгия, след като прелетя 51 000 километра над 52 държави след заминаването си на 18 август с най-бързия ултралек самолет в света.

„Това наистина е лудост, още не мога да го осмисля напълно“, каза Зара Ръдърфорд след приземяването си.

По думите ѝ, това е подвиг, който никога няма да повтори.

След като премина над Северна и Южна Америка, Ръдърфорд беше блокирана за около месец в Аляска заради лошото време и проблем с издаването на виза. Зимна буря в източните части на Русия я принуди да направи още едно непредвидено спиране, преди да продължи полета си до Южна Азия, Близкия изток и Европа.

Любимите ѝ пасажи от пътуването са полетите над Ню Йорк и действащ вулкан в Исландия. Признава обаче, че е имало и моменти, в които се е страхувала за живота си, включително по преме на полета си над замръзналите степи на Сибир и опасността от навлизане в севернокорейското въздушно пространство заради лошото време.

„Те тестваха ракети без предупреждение“, каза тя по повод притесненията ѝ, докато обмисляла да пресече изолираната авторитарна държава по време на полета от Русия към Южна Корея.

За да изпълни критериите за истинско околосветско пътешествие, Ръдърфорд посещава две дестинации, които се намират в противоположни точки на земното кълбо - Джамби в Индонезия и Тумако в Колумбия.

Ръдърфорд подобри рекорда на родената в Афганистан американка Шаеста Уейс, която през 2017 г. стана най-младата жена, обиколила света - на 30-годишна възраст. Най-младият мъж рекордьор, американецът Мейсън Андрюс, е на 18, когато извършва полета си през 2018 г.

Зара Ръдърфорд е и първият белгийски гражданин, който успява да обиколи света соло в едномоторен самолет.

Тийнейджърката казва, че последният етап от пътуването ѝ от Германия е бил труден, тъй като дъждът и снегът са я принудили да лъкатуши из долините, излизайки от Франкфурт, но, за нейна изненада, е била придружена от леки самолети на Белгийските военновъздушни сили в последния участък.

Сега тя с нетърпение очаква да прекара повече време със семейството си и да види котките си.

Това епично околосветско ски пътешествие струва 51 000 долараПътешествието продължава 34 дни, покрива пет държави и предоставя невероятни изживявания на почитателите на ските и сноуборда

Зара Ръдърфорд започва да се обучава за пилот от 14-годишна възраст, като първият ѝ инструктор е баща ѝ. Тя получава пилотския си лиценз през 2020 г., а сега иска да учи инженерство в американски или британски университет.

Ръдърфорд мечтае да бъде астронавт и се надява, че нейното пътуване ще насърчи жените в науката, технологиите и авиацията.

"Момичетата често се насърчават да бъдат красиви, мили, полезни и сладки. С моя полет искам да покажа на младите жени, че могат да бъдат смели, амбициозни и да сбъдват мечтите си", заяви Ръдъфорд.