Докато погледите се насочват все повече към Пекин, като домакин на тазгодишната зимна Олимпиада, Китайската комунистическа партия (ККП) публикува нов доклад, в който разкрива, че е наказала 627 000 длъжностни лица през миналата година "за нарушаването на дисциплината и законите на Комунистическата партия."

През 2021 г. ККП е наказала около 414 000 души на ниски нива в партията, които работят в селското стопанство.

Според същия доклад едва 36 провинциални кадри на партията на високи нива са били замесени в случаи на неправомерно поведение.

Броят на длъжностните лица от комунистическата партия, които са били наказани през 2021 г., бележи леко увеличение, в сравнение с 2020 г., когато те са били 604 000, пише Insider.

Членовете на комунистическата партия, които са заподозрени в престъпления, свързани с корупция и пропуски, биват предавани на комисии за проверка на дисциплината. Тези трибунали налагат най-различни дисциплинарни санкции, които варират от предупреждения и уволнения до изключване от партията.

Преместването на огромна статуя в Китай ще струва 20 млн. долараВисоката 58 метра статуя на Бога на войната Гуан Ю беше завършена през 2016 г., но местните я смятат за грозна

Сред по-забележимите дисциплинарни действия, предприети през миналата година, са и наказанията, наложени на 47 длъжностни лица в Нанкин за това, че не са успели да предотвратят клъстър от случаи с Делта варианта на COVID-19.

Местни ръководители в Сиан също са заплашени от дисциплинарни действия за "това, че не са се справили добре" с контрола на разпространението на COVID-19 в града, което доведе до налагането на многоседмичен локдаун на 13-те милиона жители на града.

Под управлението на президента Си Дзинпин Китай предприема репресии и наказва длъжностни, оправдавайки действията си като опит за изкореняване на корупцията от управлението. През 2016 г. властите в Китай обявиха, че са наказали над 1 милион длъжностни лица от 2013 г.

Тези действия вероятно няма да намалеят. Миналата година страната прие законодателни промени, които предоставят повече правомощия на дисциплинарните инспектори, които разглеждат случаи на неправомерно поведение. Този закон позволява на инспекторите да завеждат дела срещу всеки, който може да се опита да попречи на разследванията им.

Миналата седмица основната дисциплинарна агенция на Комунистическата партия също така обеща "да няма милост" за онези, които "се опитват да изграждат политически групировки, 'малки кръгове' и групи по интереси."