Турският финансов министър Нуредин Небати каза на среща с икономисти, че очаква инфлацията в страната да достигне рекордните 40% в следващите месеци и няма да е изненадан, ако тя превиши 50 на сто, информира Bloomberg.

Небати представи очакванията си за ръста на потребителските цени за 2022 г. по време на среща с 60 икономисти и анализатори, провела се в събота в Истанбул, съобщават присъствали на събитието, но пожелали анонимност.

Според Небати инфлацията в Турция няма да може да се понижи до под 30% до края на 2022 г. От финансовото министерство отказаха коментар по темата.

Инфлацията в Турция за декември достигна рекордните 36.1%, което е най-високата стойност за 19-годишното управление на президента Реджеп Ердоган.

Според прогнозата на централната банка инфлацията в страната за следващите 12 месеца ще възлезе на 25.37%. Това е с около 4 пр. п. повече спрямо предходната прогноза на банката.

Според част от анализаторите от Уолстрийт валутната криза през 2021 г. може да повиши инфлацията за настоящата година до над 50%.

Ръстът на потребителските цени се ускори, след като Турската централна банка понижи основния лихвен процент с 500 базови пункта в последните си четири срещи, преди да обяви, че ще остави лихвите без промяна на заседанието си от миналата седмица.

Турция стартира кампания за налагане на турския вариант на името йТурция стартира кампания за налагане на турския вариант на името й - Тюркийе, в международен мащаб

Агресивното понижение на лихвите беше по настояване на Ердоган, според който това ще успокои цените и ще повиши растежа на страната.

Обезценяването на лирата, както и нарастващите цени на горивата, са най-големите фактори за повишаването на инфлацията.

Турската лира изгуби почти половината от стойността си спрямо щатския долар, преди през декември от правителството да обявят редица мерки и програми за защита на спестяванията на гражданите. Оттам дори обявиха и стимули за компаниите, които държат парите си в турски лири, вместо в злато или долари.