Един от най-големите страхове на всеки е да не бъде обран.

Когато в един дом собтсвениците ги няма, е много лесно да бъде разбит и ограбен, а инсталирането на аларма невинаги е достатъчно решение.

Все пак има няколко метода, които може да приложите, за да предотвратите влизането на крадци в дома ви.

Сложете предупредителни стикери на входа

Добър начин да накарате крадец да помисли два пъти, преди да влезе в дома ви, е ако види знак на входа, на който пише, че къщата разполага със системи за сигурност против кражба. Фактът, че ще активира алармата надали ще му се хареса, но все пак има и такива, които знаят този трик и няма да се спрат.

Помолете хората, на които имате доверие, да наглеждат дома ви

Можете да разберете с един поглед кога една къща е празна. В този случай най-доброто, което трябва да направите, е да помолите хора, на които имате доверие, да наглеждат дома ви.

Създайте илюзията, че в дома ви има хора

Тъй като много крадци предпочитат да крадат, когато няма никой вкъщи, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да създадете илюзия, че има някой у дома. Просто програмирайте аудио системата да се пуска от време на време.

Помислете за купуване на сейф

Сейфовете са един от най-класическите варианти за съхранение на пари, документи, бижута или други ценности. Въпреки това е необходимо те да бъдат стабилни и здрави, да разполагат с всички системи за сигурност срещу кражба, пожари и наводнения.

В допълнение към това трябва да помислите и за избора на различни видове сейфове според вашите нужди - те варират от вградени до камуфлажни. В идеалния случай трябва да бъдат поставени някъде незабележимо, далеч от погледа на крадците.

Не крийте ценности на места, които са „очевидни“ за крадец

Ако сейфът не е наличен, най-добре е да скриете предмети в различни ъгли на къщата. Има обаче твърде много „очевидни“ места, на които крадците търсят, дори и да си мислите, че не са такива. Сред най-често срещаните скривалища са нощните шкафчета, кутиите за бижута и заключващите се кутии. От друга страна, им е трудно да надникнат в кошчето за боклук или зад гърба на фризера.

Осмелете се да нарушите ежедневието си

Докато спазването на рутина е необходимо за балансиран живот, много пъти нападателите се вглеждат внимателно в ежедневието на жертвите си, за да планират нападенията. Ако имате подозрения, че са ви набелязали, опитайте се да не правите едни и същи неща всеки ден, това може да създаде объркване у крадеца, дори да го обезкуражи.

Хората с фиксирани навици обикновено са лесна мишена за всеки, който планира обир на дом, тъй като само няколко дни наблюдение са достатъчни, за да изпълни плана си.