Европейската асоциация на пилотите (ЕСА), която представлява 40 000 европейски пилоти от 33 страни от ЕС, поиска от повече от 5700 свои членове да оценят своите работодателите си, техните социални стандарти и условия на труд.

Въз основа на отговорите им, европейските авиокомпании се класират от „социални“ до „несоциални“.

Пилотите на 136 авиокомпании дават своята оценка за договорни споразумения, права на представителство, баланс между професионалния и личния живот, качеството на корпоративната култура и общото удовлетворение, наред с други неща. Като цяло те оценяват социалните стандарти и условията на труд на своите авиокомпании по скала от 0 до 100 точки от тяхна гледна точка, използвайки 25 критерии.

С резултат от 0 до 19 точки ECA оценява авиокомпанията като „социално незадоволителна“. Авиокомпаниите с точки от 20 до 39 се считат за „социално неподходящи“. Авиокомпания с 40 до 59 точки се счита за „социално приемлива“, докато авиокомпаниите с 60 до 79 точки се наричат ​​„социални партньори“. Над 80 точки е класификацията „социални отличници”.

Ето кои са най-добрите и най-лошите авиокомпании от гледна точка на пилотите.

Най-добрите авиокомпании

Air France си осигури челното място в класацията с 98 точки, което е само с две точки под възможния максимум. Повече от 200 пилота гласуват за рейтинга й и дават на авиокомпанията средно 99 точки за „отношенията между служител и работодател“ и „договорните споразумения“.

„Удовлетвореност на служителите и баланс между професионалния и личния живот“ получават 96 точки. Правилата за заплащане, полетно време и социалният диалог се оценяват доста добре от пилотите на Air France.

Ето и класацията:

Air France: 98 точки

Condor, Widerøe, Martinair и Novair: 97 точки

Lufthansa City, Norwegian Air Ambulance, Chc Helikopter Service, KLM: 96 точки

DEA Aviation, Air Dolomiti: 95 точки

Transavia: 94 точки

Icelandair, Austrian Airlines, SATA / Azores Airlines: 93 точки

Най-лошите авиокомпании

Olympus Airlines е в дъното на класацията само с осем точки. Само един пилот обаче оценява гръцката авиокомпания, така че резултатът не е представителен. NyxAir е на предпоследно място, тук също гласува само един пилот.

Според допитването ето кои са най-лошите авиокомпании:

Olympus Airlines: 8 точки

NyxAir: 9 точки

Hibernian: 10 точки

SmartLynx: 15 точки

Gainjet, Heliscan, IJM, Tayaran Jet: 16 точки

Avion Express, Valair Private Jets: 17 точки

Анкетата

Резултатите от проучването се основават на субективния опит на пилотите, поради което класирането на авиокомпаниите, оценени само от един пилот, не могат да се приемат за критерий. Освен това проучването е проведено по време на пандемията, която води до съкращения, постоянна несигурност за работните места и драстични съкращения на заплатите.