Bentley Motors планира да инвестира 2.5 млрд. паунда (около 3.4 млрд. долара) в следващото десетилетие, за да се превърне в марка, която предлага само електромобили до 2030 г., информира автопроизводителят със 102-годишна история.

Инвестициите ще включват развойна дейност и значителни подобрения на единствената производствена база на Bentley в Крю, Англия до 2032 г.

Bentley, която е собственост на германския автопроизводител Volkswagen, обяви таргета си за електрификация през 2020 г. като основна част от плана си за бизнес трансформация “Beyond100”, който включва и постигане на въглеродна неутралност до 2030 г. Сега обаче за първи път разкрива каква сума ще инвестира.

Първият електромобил на Bentley се очаква да слезе от поточната линия през 2025 г., според компанията.

Bentley пусна уникално красива кола само в 12 екземпляра Във вътрешността й има две кресла, облечени в специална кожа

Промяната е сериозна за автопроизводителя, който е известен със суперлуксозните си возила с 8 и 12-цилиндрови двигатели, които могат да струват милиони долари.

В момента Bentley предлага хибридна версия на своя SUV модел Bentayga на цена от 160 000 долара.

Компанията отчете рекордни продажби във втора поредна година. Тя обяви, че е продала 14 659 автомобила през миналата година, което бе с 31% повече в сравнение с отчетения рекорд по продажби през 2020 г. Рекордните продажби бяха постигнати в период, в който автомобилната индустрия в световен мащаб изпитваше затруднения с веригите на доставки и по-конкретно с недостига на полупроводници, пише CNBC.