Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви, че компанията няма да пуска на пазари нови модели тази година и в момента не разработва електромобил на цена от 25 000 долара.

Продължаващият недостиг на чипове би направил невъзможно пускането на нови модели без това да се отрази на общия брой автомобили, които компанията ще достави, каза още Мъск.

Без очаквания модел Cybertruck през тази година, Tesla рискува да отстъпи позиции пред Ford, която се готви за доставки на своя изцяло електрически модел F-150 Lighting през първата половина на годината. Ford също така обяви наскоро, че се готви да утрои производството на модела Mustang Mach-E.

Друг конкурент в лицето на GMC Hummer EV пък бе представен на клиенти през декември 2021 г.

По време на разговор с анализатори Мъск обяви, че компанията в момента не работи по проект за модел на Tesla, който ще бъде с по-ниска цена и по-достъпен за масовите потребители.

“В момента не работим по колата за 25 000 долара. На някакъв етап ще го направим, но сега се занимаваме с прекалено много други неща”, каза Мъск.

Мъск може би ще забогатее сериозно през 2022 г.Според данни на Forbes той притежава 241 млрд. долара, докато Bloomberg изчислява богатството му на 237 млрд. долара.

Мъск нееднократнo e заявял, че е възможно да се произвежда Tesla цена от 25 000 долара. През 2018 г. той каза, че на компанията ще са й необходими около три години, за да разработи такъв модел, без обаче да поясни кога във времето ще се случи това. През 2020 г. по време на събранието на акционерите на Tesla Мъск заяви, че компанията може да пусне такава кола в рамките на три години.

Мъск обаче е известен с прекалено оптимистичните си прогнози, пише CNBC.

Вчера Tesla обяви по-добри от очакваните резултати за четвъртото тримесечие. Печалбата на компанията възлиза на 2.3 млрд. долара, или 2.05 долара на акция, в сравнение с 24 цента печалба на акция година по-рано.

Продажбите й се увеличават с 65% до 17.7 млрд. долара за същия период.

Въпреки проблемите с веригите на доставки от Tesla прогнозираха, че ще доставят с 50% повече автомобили на годишна база през 2022 г.