China Unicom стана поредния китайски телекомуникационен гигант, на който бе забранено да развива дейност в САЩ заради "значителни опасения" във връзка с шпионаж и националната сигурност.

Федералната комисия по далекосъобщенията на САЩ (FCC) обяви, че е взела единодушно решение за отнемането на разрешението за работа в САЩ на американското поделение на компанията.

China Unicom трябва да спре да предоставя телекомуникационни услуги в САЩ в рамките на 60 дни.

Изявлението идва, след като лицензът на по-голямата China Telecom за работа в САЩ бе отнет през октомври.

В последните години китайски технологични и телекомуникационни компании станаха мишена на щатските власти заради опасения във връзка с националната сигурност.

През ноември президентът на САЩ Джо Байдън подписа законодателни промени, които не позволяват на компании, считани за заплаха за националната сигурност, да получават нови лицензи за предоставяне на телекомуникационно оборудване.

Това означава, че оборудване на Huawei, ZTE и три други китайски компании не може да бъде използвано в телекомуникационните мрежи на САЩ, пише BBC.

Също през ноември щатските власти добавиха над 10 китайски компании в своя списък за ограничена търговия, изтъквайки като причина опасения за националната сигурност и външната политика.

През октомври Вашингтон отне американския лиценз на China Telecom, също заради опасения във връзка с националната сигурност.

През 2019 г. пък бе отнет лицензът за САЩ на китайския телекомуникационен гигант China Mobile.