COVID-19 никога няма да стане ендемична болест и винаги ще се държи като епидемичен вирус, предупреди експерт по биосигурността.

Въпреки че при ендемичните болести също може да заболяват много хора, броят на случаите не се променя толкова бързо, както се наблюдава при коронавируса, казва пред CNBC Рейна Макинтайър, преподавател по глобална биосигурност в университета на Нов Южен Уелс в Сидни.

“Ако броят на случаите се променя при една ендемична болест, това става бавно и обикновено с годините,” казва тя. “При епидемичните болести, от друга страна, случаите нарастват бързо в рамките на дни до седмици.”

Учените използват математическо уравнение, или така нареченото базово репродуктивно число (R0), за да оценят колко бързо се разпространява една болест. R0 показва колко хора ще се заразят с болестта от един инфектиран, като, според експерти от Imperial College London, при Омикрон то може да е по-високо от 3.

Ако R0 на една болест е по-високо от 1, ръстът е експоненциален, което означава, че вирусът се разпространява все повече и че условията за епидемия са налице, обяснява Макинтайър.

“Целта по отношение на общественото здраве е ефективното репродуктовно число R, което представлява R0, модифицирано с интервенции, като ваксинация, маски или други средства, да бъде под 1,” казва тя. “Ако обаче R0 е по-високо от 1, обикновено сме свидетели на повтарящи се епидемични вълни при респираторно предаваните епидемични инфекции.”

Макинтайър отбелязва, че това е моделът, който е наблюдаван при едрата шарка в продължение на векове и все още се наблюдава при морбилите и грипа. Това е моделът, който се развива при COVID-19, при който видяхме четири големи вълни през последните две години, допълва тя.

“COVID-19 няма магически да се превърне в подобна на маларията ендемична инфекция, при която нивата остават постоянни в дълги периоди от време,” казва Макинтайър. “Той ще продължи да причинява епидемични вълни, предизвиквани от отслабващия имунитет от ваксините, новите варианти, които заобикалят защитата на ваксините, неваксинираните части от населението, ражданията и миграцията.”

“По тази причина ние имаме нужда от продължаваща стратегия за ‚ваксина плюс‘ и вентилация, за да поддържаме R под 1, така че да можем да живеем с вируса без някакви големи сътресения в обществото,” казва Макинтайър, предупреждавайки, че “ще има още варианти.”

Миналата седмица от СЗО предупредиха, че следващият вариант на COVID-19 ще бъде дори още по-заразен от Омикрон.