Охранител в галерия на изкуствата в Русия беше обвинен в това, че по време на първия си работен ден е надраскал картина от съветско време, която трябвало да охранява.

По време на посещение на културно-образователния център „Елцин“ в Екатеринбург през декември двама посетители забелязали, че на картината на Ана Лепорская „Три фигури“ с химикал са нарисувани очи.

На авангардната картина са изобразени три абстрактни фигури, които нямат очи.

След това охранителят е уволнен, а полицията е започнала криминално разследване.

В свое изявление директорът на център „Елцин“ Александър Дроздов информира, че охранителят е нает от частна охранителна компания.

Това също така е бил първият му ден на работа в културно-образователния център, казва пред ura.ruк кураторът на изложбата Ана Решеткина.

"Мотивите за постъпката му засега остават неясни," казва тя.

Девет невероятни музея, които ще отворят врати през 2022 г.T+L събира най-забележителните нови музеи по целия свят, които ще отворят врати за посетители през тази година

Охранителят също така е нарисувал очите с една от химикалките с логото на центъра, като мастилото е проникнало в слой от боята, допълва Решеткина.

Министерството на вътрешните работи е информирано на 20 декември, но първоначално е отказало да образува наказателно дело, оценявайки щетите като "незначителни".

Чак след жалба от министерството на културата до главния прокурор полицията е стартирала разследване през миналата седмица.

Ако бъде признат за виновен, охранителят може да бъде наказан с глоба и до три месеца затвор.

Картината е върната в Третяковската галерия в Москва, за да бъде реставрирана. Разходите по реставрацията ще възлязат на 250 000 рубли (3 345 долара), пише BBC.

Лепорская е творец от времето на Съветския съюз, известна с това, че проектирала сгради. Нейни творби могат да бъдат открити в различни музеи в Русия.