В Европейския съюз има почти 6.6 милиона жени учени и инженери, като делът им в общата заетост в областта на науката и инженерството е 41%.

Броят им е с 254 500 по-висок, в сравнение с 2019 г.

Това показват данните на Евростат, публикувани по повод Мужденародния ден на жените и момичетата в науката, който се отбелязва на днешната дата - 11 февруари.

Жените са по-слабо представени в производството (където само 22% от учените и инженерите са от нежния пол), докато в сектора на услугите има по-голям баланс между половете (46% за жените и 54% за мъжете).

Сред държавите-членки на ЕС делът на жените учени и инженери варира значително през 2020 г. - от 52% в Литва, Португалия и Дания до 30% във Финландия и 31% в Унгария. В България този показател е 49.6%.

На регионално ниво жените учени и инженери са мнозинство в 11 региона на ЕС - Северна и Югоизточна България, четири региона на Испания, два региона в Португалия, Източна Полша, Северна Швеция, Литва и Дания.

На другия край на скалата, с регистриран най-малък дял на жените учени и инженери, са германският регион Баден-Вюртемберг и унгарският регион Трансдунавия (и двата с по 29%).