Британските работодатели планират да увеличат заплащането на своите служители с най-силните темпове от поне девет години насам, но въпреки това ръстът на заплатите изостава от този на инфлацията.

Това показва проучване на Chartered Institute of Personnel and Development, цитирано от Ройтерс.

И докато Английската централна банка се страхува от инфлационна спирала, генерирана от ръста на заплатите и ограниченото предлагане на пазара на труда във Великобритания, авторите на проучването смятат, че компаниите не правят достатъчно, за да се справят с недостига на персонал.

Планираното средно увеличение на заплатите през 2022 г. - както в частния, така и в държавния сектор, е с 3% - най-високото си ниво, откакто CIPD започва да провежда анкетата с настояща методология през зимата на 2012/13 г. При проучването от предходното тримесечие планираното увеличение беше с 2 на сто.

Bank of England следи пазара на труда, за да прецени с колко още трябва да се повиши основният лихвен процент на Острова.

Централната банка повиши лихвите през декември и в началото на февруари, като прогнозира, че ръстът на потребителските цени ще достигне връх от около 7.25% през април и средно 5.75% за 2022 г.

Финансовата институция прогнозира, че възнагражденията на работниците ще се повишат с 3.75% тази година, в резултат на което домакинствата са изправени пред най-голямото инфлационно свиване на доходите си от 30 години насам.

Решенията на централните банкери са повлияни и от собствените им проучвания сред работодателите, които показват, че предприятията планират увеличение на заплатите от близо 5% през 2022 г., което надвишава останалите анкети на пазара.

„Въпреки че компаниите очакват да предприемат рекордно увеличение на възнагражденията на своите служители тази година, повечето хора ще видят, че реалните им заплати ще паднат на фона на високата инфлация“, смята икономистът на CIPD Джонатан Бойс.

България е с най-ниската минимална заплата в ЕСПрез януари 2022 г. 13 страни членки, разположени в източната и южната част на ЕС, са имали минимална заплата под 1000 евро месечно

Все повече работодатели предоставят гъвкави възможности за работа, обучение и подкрепа за здравето и благосъстоянието на служителите си като алтернативни начини за задържане и наемане на персонал, което потенциално намалява натиска върху заплатите.

„Въпреки това, правителството на Обединеното кралство трябва също да се справи с пропуските в политиката за умения и да подкрепи по-големите инвестиции на работодателите в обучението на работната сила“, казва още Бойс.

Проучването на CPID показва, че 70% от работодателите планират да наемат персонал през първото тримесечие на 2022 г. и само 11% планират съкращения.

Почти половината от работодателите съобщават, че имат проблеми с попълването на свободните си работни места, а две трети очакват подобни проблеми през следващите шест месеца.

Над 80% от работодателите са планирали преразглеждане на заплатите през 2022 г.

В анкетата на CIPD са участвали 1006 работодатели в периода между 6 януари и 30 януари.