Компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway е закупила акции за около 1 млрд. долара на Activision Blizzard през четвъртото тримесечие на миналата година, показва уведомление до регулаторните органи, преди Microsoft да постигне споразумение за придобиването на компанията за видеоигри за 68.7 млрд. долара.

Berkshire е притежавала 14.66 милиона акции на стойност 975 млн. долара към края на 2021 г.

Microsoft обяви намеренията си да придобие Activision Blizzard в средата на януари на цена от 95 долара за акция, което доведе до оскъпяването на книжата с 25% до над 82 долара, въпреки че след това цената леко намаля. Това би била най-голямата сделка в историята на щатска технологична компания.

Бъфет се очаква да реализира прилична печалба, ако сделката бъде финализирана. Цената на акциите на Activision Blizzard се понижи до 56.40 долара през четвъртото тримесечие, след като срещу компанията и нейни подразделения беше заведено дело по обвинения в сексистка култура и неравнопоставеност при заплащането на жените и мъжете.

Уорън Бъфет можеше да е най-богатият човек в светаБъфет притежаваше 475 000 клас А акции на Berkshire през 2006 г., когато обяви, че до края на живота си ще дари 99% от своето състояние

От Activision също така бяха обявили през ноември, че ще забавят пускането на игрите Diablo IV и Overwatch 2. Компанията също така получи разочароващи отзиви за играта Call of Duty: Vanguard, която беше пусната същия месец, пише CNBC.

Бил Гейтс, съосновател и бишва главен изпълнителен директор на Microsoft, напусна бордовете на директорите на Berkshire и Microsoft през 2020 г. Гейтс е дългогодишен приятел на Уорън Бъфет, който е председател и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway. Те се нареждат на четвърто и шесто място, респективно, в класацията на най-богатите хора в света, изготвяна от списание Forbes.