Главният изпълнителен директор на фармацевтичната компания Moderna Стефан Бансел заяви в интервю за CNBC, че е “разумно” да се предположи, че наближаваме последните етапи на пандемията.

“Мисля, че това е разумен сценарий,” отговори той на въпрос отново някои възгледи, че пандемията от COVID-19 вече може би е в последните си етапи.

“Има 80% вероятност - с развитието на Омикрон или SarsCov-2, да сме свидетели на все по-малко вирулентни вируси,” каза Бансел.

Той също така смята, че “има 20% вероятност за появата на следваща мутация, която да е по-вирулентна от Омикрон.”

“Смятам, че имахме късмет, че Омикрон не беше много вирулентен, но въпреки това виждаме как хиляди хора умират всеки ден по света заради този вариант”.

Според Световната здравна организация в световен мащаб през последните 7 дни са отчетени 15.47 милиона нови случая, а 73 162 души са изгубили битката с болестта в същия период.

Проучвания показаха, че макар Омикрон да е по-заразен, той като цяло не разболява хората толкова, колкото варианта Делта.

Ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесус обаче предупреди през януари, че е опасно да се приема, че пандемията наближава своя край. Той, всъщност, заяви, че тя “далеч не е приключила” и предупреди за вероятната поява на нови варианти на фона на бързото разпространение на Омикрон по света.