Още в детството ни учат на правилните правила на поведение, съществуващи в обществото.

Тази наука се нарича "етикет", а всяка епоха има своя собствена нейна версия.

В Древна Гърция, например, е било добре да вечеряте в легнало положение, а само преди 150 години се е смятало за неприлично да слагате ръкавиците си на улицата.

Екипът на Bright Side проучва учебниците по история и открива и други правила за поведение, приемливи в миналото, но ужасно смешни днес.

Идвате на вечеря със собствена лъжица

По време на управлението на Тюдорите в Англия е било обичайно да си носите собствени нож и лъжица, когато отивате на гости.

На снимки изглеждате сериозно

Ако се вгледате в стари снимки, ще видите, че хората не се усмихват на повечето от тях. Историците твърдят, че една от причините за това вероятно са зъбите им. При повечето хора те не са били в много добро състояние или дори липсват, затова не са показвани с охота.

Други историци обаче твърдят, че развалените зъби са били нормални за онези времена, така че никой не се е притеснявал от това. Според друга теория всичко е свързано с правилата на етикета. Широките усмивки се асоциират с лудост или нещо неприлично, така че хората се опитват да не се усмихват.

Бършете ръце от покривката

Тъй като нямало салфетки, хората бършели устата и ръцете си в дрехите си след вечеря. През Средновековието започнали да слагат на масите покривки. Първоначално те били за украса на събирания от по-висок клас. По-късно обаче започнали да носят практически ползи: служели като една голяма салфетка за всеки, който седи на масата.

Висшата класа яде легнала

Съвременният етикет изисква човек да седи изправен на маса. Това правило със сигурност би накарало древните гърци да се смеят, тъй като за тях храненето в легнало положение е било нормално. Това обаче се отнася само за висшата класа — така те демонстрирали своята мощ и луксозен начин на живот.

Изборът на прическа зависи от цвета на косата

В книгите за млади дами от викторианската епоха специално внимание е отделено на прическите. Авторите препоръчват на дамите първо да експериментират, за да разберат кой стил им подхожда най-много. Освен това те избирали прическа въз основа на външния си вид.

Светлата коса, например, обикновено се къдрела, докато тъмните коси никога не трябвало да падат на тежки вълни по раменете. От друга страна, пригладената коса е била символ на суета.

Ръцете остават скрити в облеклото

През 6 век пр. н. е. се смята за грубо сред гърците да говорят с ръце извън облеклото. Дори статуите от онова време са с една ръка, скрита под наметалото. По-късно това правило е забравено за векове. Възражда се през 18 век, когато портретистите започват да търсят вдъхновение в древните скулптури и започват да копират позата. В резултат това много известни личности са изобразени в нея.

Не прегръщате и целувате децата си

До средата на 20 век книгите за родители препоръчват на възрастните да игнорират плачещите деца. Според авторите бебето трябва да се научи, че подобно поведение само ще накара родителите му да го игнорират. Разглезването на дете се смята за неприлично, а прегръщането и целуването за неприемливо. Друго родителско правило от онова време е никога да не се играе с бебе под 6 месеца.

Никога не слагате ръкавиците си на улицата

Според етикета на 19 век, поставянето на ръкавици, докато сте на улицата, се счита за белег на лошо възпитание. В книгите се препоръчва да се проверява няколко пъти дали дамата е напълно готова, преди тя да напусне къщата. Оправянето на тоалета или обличането на нещо на публично място се смята за срамно.

Сгодените двойки не могат да остават сами дори и за минута

Във викторианската епоха годежът включва много правила за етикет. От една страна, един джентълмен трябва да получи разрешение от бащата на дамата, преди да й предложи брак. Ако по някаква причина годежът бъде прекъснат, двойката трябва да спре да общува и да се преструват на напълно непознати.

Ако и дамата, и баща й се съгласят с предложението на джентълмена, бъдещите съпрузи трябва да спазват редица правила на благоприличие. Двойката не може да излиза сама или да си шепне, за да не „предизвиква усмивки и коментари“ в обществото. Също така се смята за неприлично, ако годеницата стисне ръката на годеника си.

Една дама може да сваля корсета си само за един час седмично

В края на 19 век в много страни вярват, че тялото на жената се нуждае от допълнителна подкрепа. Според етикета гърбът й трябвало винаги да бъде прав, независимо дали е седнала или изправена. Смятало се, че без корсет вътрешните органи на жената просто не могат да издържат на натоварването.