Британският футболен отбор Манчестър Сити е в начален етап на изграждане на своя емблематичен стадион Etihad Stadium в метавселената.

Така феновете на клуба ще могат да посещават мачовете виртуално по целия свят, съобщава Coin Telegraph.

Шампионите във Висшата лига от Манчестър и техният партньор Sony започват "строителството" на виртуална реплика на легендарното спортно съоръжение. То ще бъде и база на отбора в метавселената.

Etihad Stadium е домът на Манчестър Сити, който спечели титлата на Острова в последния сезон, а в момента оглавява класирането във Висшата лига.

По-рано този месец отборът обяви подписването на тригодишно споразумение със Sony, което ще предостави на експертите по виртуална реалност възможността да използват анализи на изображения и технологии за проследяване на конструкцията от Hawk-Eye, която е дъщерна компания на японския технологичен гигант.

Отборът иска да разруши географските бариери за своите привърженици и се надява, че те ще се насладят на всички предимства на виртуалния стадион. Въпреки че ограниченията, свързани с COVID-19, все още възпрепятстват възможностите за пътуване в много страни по света, възможността да гледат мачовете в метавселената може да бъде облекчение за феновете, които желаят да усетят отново настроението на играта.

„Целият смисъл на това да присъстваме в метавселената е, че можете да пресъздадете играта, можете да гледате мача на живо, да сте част от действието по различен начин, под различни ъгли и можете да пълните стадиона, колкото искате, тъй като местата са неограничени", заяви главният маркетинг директор на City Football Group Нурия Таре.

Най-скъпо струващите спортни империи в света20-те най-скъпо струващи спортни империи в тазгодишната класация на Forbes се оценяват общо на 124 млрд. долара, или с 22% повече, в сравнение с година по-рано

Дъщерното дружество на Sony Hawk-Eye се занимава с подобряването на спортните изживявания за зрители и официални лица. То помага на служителите да правят преценки по време на играта в реално време със специализирана технология за повторения на най-интересните ситуации.

Приложенията за визуализация, разработени от компанията, ще бъдат използвани за пресъздаване на Etihad Stadium в метавселената.

Начинанието на на Манчестър Сити в метавселената скоро може да бъде последвано и от други отбори. Съперниците им от Ливърпул също се включиха в екосистемата на Web3 с ново партньорство с Tezos, обявено на 10 февруари. Tezos ще бъде официален партньор за криптовалути и комплекти за обучение на отбора и може също да помогне за развитието на дигиталните сувенири и преживявания.