Цял хотел само за вас – това, което на пръв поглед звучи лудост, може да стане реалност в баварския град Амберг.

Защото тук се намира най-малкият хотел в света.

Eh'Häusl е с площ от само 56 квадратни метра и държи рекорда на Гинес в тази категория. Построен е преди почти три века, а причината за това е повече от странна и му дава сегашното му име.

Едно време в Амберг човек можел да сключи брак, само ако притежава имот. През 1728 г., за да помогне на двойки, които нямат необходимата земя, търговец построява тясна сграда между две къщи.

Той просто изгражда стена отпред и отзад и слага покрив на конструкцията. Къщата е "окачена" между съседите, така да се каже. Освен това изпълнява целта си: двойките вече могат да купят мини къщичката и да я предадат на следващата двойка след сватбата. Оттук и името, което се е запазило и до днес: Eh'häusl, т.е. Ehe-Haus (брачна къща в буквален превод от немски).

Колко струва престоят?

След като е затворен за известно време, историческият Eh'häusl отново е отворен за посетители през 2008 г., след основен ремонт. Днес предлага луксозно обзавеждане на пет етажа, включващи спалня и хол, малък „салон” и баня с джакузи.

Най-малкият хотел в света може да си позволи това оборудване. В крайна сметка, една нощувка тук струва 240 евро. Това включва и паркомясто в подземния паркинг и закуска за двама. Между другото, двама души са и максималната заетост в мини-хотела.

В коментари в Tripadvisor повечето посетители са ентусиазирани след престой. „Закуската беше отлична, обстановката прекрасна. Най-малкият хотел в света си заслужава да бъде посетен от всеки“, пише един потребител.