Единствената жена, която някога е била в списъка на най-издирваните престъпници във Великобритания, беше арестувана в Испания след почти десетилетие бягство.

47-годишната Сара Паницке, замесена в данъчна измама за 1 милиард британски лири (около 1.1 млрд. евро) и пране на пари, беше заловена, докато разхождала кучетата си в селските райони на Каталуния в неделя сутринта.

Във вторник тя се яви в съда и беше изпратена в испански затвор, докато тече процедура по екстрадиция, съобщава Independent.

Родената в Йоркшир престъпница е включена в списъка на най-издирваните бегълци, след като се укрива през май 2013 г., докато е съдена заради водещата си роля в банда за измами. Паницке е осъдена, в нейно отсъствие, на осем години затвор.

Тя прала пари чрез компании в Испания, Андора и Дубай за група, която купувала мобилни телефони в чужбина без ДДС и ги препродавала в Обединеното кралство, спечелвайки 1 милиард паунда.

Паницке и нейните 17 съучастници получават присъди от общо 135 години затвор. Всички останали обаче са в затвора, докато тя остава на свобода.

Жената е заловена в градчето Санта Барбара, разположено южно от Барселона, в операция на испанската полиция, подкрепена от британските власти. Испанците съобщават, че Паницке е успяла да се укрива толкова време в Испания поради семейни връзки.

Кръстницата на кокаина, или най-кръвожадният наркобос в историятаГризелда Бланко е едва на 11 години, когато убива първата си жертва (друго дете) и казва за себе си, че е „най-лошата кучка, която някога е поемала дъх на този свят“

През 2015 г. полицията я проследява до град Оливела, където съпругът й я посещава през уикендите. Опитът за арест обаче е осуетен, тъй като тя успява да избяга и променя външния си вид. След това прекъсва всякаква физическа връзка със семейството си в Испания.

Разследващите я търсят години наред безрезултатно, преди да получат информация през февруари, че Паницке се крие в Санта Барбара.

Твърди се, че Паницке е израснала в богато семейство в село Ескрик, близо до Селби, Северен Йоркшир. Тя учи в третото най-старо училище в света.

Баща й Лео, предприемач в сферата на жилищните имоти и застрахователен брокер, беше осъден на четири години затвор за купуване на общински къщи и продажбата им предсрочно за голяма печалба.