Много хора смятат почистването за доста болезнен процес, защото може да отнеме часове.

Ето защо остроумните измислят различни трикове, чрез които да го направят лесно и ефективно, посочва Bright Side:

Как да премахнем без усилие дебел слой мазнина от тиган?

Изглежда, че няма нищо по-уморително от премахването на мазнина от тиган. Но ако хвърлите таблетка за съдомиялна машина в тигана, залеете я с вряла вода и я оставите за 30 минути, можете да си спестите много енергия. След това изсипете мръсната вода в мивката и избършете тигана с гъба под течаща вода. Останалата мръсотия ще се отдели за секунди.

Как да накараме стъклото да блести?

Ако водата е твърда, дори чистите чаши могат да изглеждат недобре почистени. Можете да премахнете мътните отлагания, като накиснете чашите в бял оцет за няколко минути. Запушете канала на мивката, пуснете горещата вода, налейте оцет и потопете чашите. След това ги изплакнете с топла вода и веднага избършете с микрофибърна кърпа.

Как да накараме металната мивка да блести отново?

Стените на металната кухненска мивка често са покрити с малки драскотини и неприятни остатъци. За да я направите отново блестяща без усилие, просто вземете мека кърпа от микрофибър и нанесете тънък слой бебешко масло върху чиста повърхност. Тази процедура може да се прави веднъж на всеки две седмици.

Как да премахнем мръсотията от вратата на фурната?

Ако нямате средство за отстраняване на петна от мазнина, използвайте вместо това таблетка за съдомиялна машина. Изсипете топла вода в купа и потопете таблетката в нея за няколко секунди. Използвайте нежни кръгови движения, за да преминете по мазните зони. Не забравяйте да навлажнявате таблетката от време на време, за да се плъзга по-лесно.

След това избършете повърхността с кърпа, за да премахнете мръсотията. Изпробвалите този трик казват, че почистването на цялата врата на фурната отнема малко повече от две минути.

Как да премахнем мръсотията от труднодостъпни места?

Труднодостъпните места са истинско предизвикателство за онези, които искат домът им да е идеално чист. Но дори и най-тесните пространства могат да бъдат почистени, ако увиете тъпата страна на ножа с хартиена или платнена салфетка. Можете също така да напръскате малко перилен препарат или средство за отстраняване на петна от мазнини, за да не оставите шанс на замърсяванията.

Как да използваме машинка за мъхчета за експресно почистване?

Тази джаджа може не само да почисти дрехите, но и бързо да премахне праха. Особено удобно е да го почиствате по този начин от игрови конзоли, високоговорители или телевизори, без да оставяте ивици. Също така машинката за мъхчета ще ви помогне да почистите труднодостъпни места, като чекмеджета например.

Как да освежите банята си?

Ако искате банята или тоалетната ви да ухаят приятно, можете да поставите памучни топчета, напоени с етерично масло, на дъното на кофата за боклук, а след това да поставите нова торба за боклук отгоре. По този начин тя няма да абсорбира неприятни миризми.

Как да организирате рафтовете си?

Отворените рафтове, пълни с неорганизирани вещи, създават усещане за хаос, дори ако домът ви е чист. За да избегнете това, можете да организирате артикулите в кошници. Освен това така се улеснява намирането на нещата, от които се нуждаете.

Как да почистите тоалетната си?

Пяната за бръснене може да бъде наистина полезна, ако внезапно сте свършили почистващия препарат за тоалетна. Просто изстискайте малко пяна в тоалетната и я почистете с четката. А освежаващият аромат ще бъде приятен бонус.