Към 06:20 ч. местно време пожарът в сградата на учебния корпус на Запорожката АЕЦ в Енергодар е бил потушен.

Няма жертви и ранени, съобщава в официалния си канал във Facebook Службата за извънредни ситуации на Украйна, предават Ройтерс и УНИАН, цитирани от Нова телевизия.

По-рано тази нощ украинският външен министър Дмитро Кулеба призова Русия да спре да обстрелва ядрената централа Запорижия - най-голямата в Европа, която се подпали вследствие на руските удари, предаде Франс прес.

"Ако тя избухне, това ще бъде 10 пъти по-голямо от Чернобил! Руснаците трябва да прекратят огъня НЕЗАБАВНО", заяви Кулеба в Twitter, цитиран от БТА.

Говорителят на АЕЦ Запорижия Андрей Туз съобщи във видеозапис, публикуван в Телеграм акаунта на централата, че след бомбардировка на руските сили в централата е започнал пожар. "Пожарникарите не могат да достигнат до мястото на пожара и да го изгасят. Изстрелите падат много близо. Първи електроблок вече беше засегнат. Спрете това!", добави той в друг видеозапис.

Американците ще строят АЕЦ на ЛунатаСмята се, че реакторът ще бъде създаден на Земята, а след това ще бъде транспортиран на Луната

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) призова да се спре използването на сила, засягащо ядрената централа Запорижия. Организацията призова в публикувано в Twitter изявление "да се спре употребата на сила и предупреждава за сериозна опасност, ако реакторите бъдат засегнати".

МААЕ уточни, че генералният й директор Рафаел Мариано Гроси поддържа контакт с украинските власти и оператора на централата, за да оценява ситуацията. По данни на украинските власти няма промяна в нивото на радиоактивност около централата.

Президентът на САЩ Джо Байдън е обсъдил въпроса за централата с украинския си колега, съобщи високопоставен американски представител, цитиран от АФП.