Тръпката да имаш океана зад гърба си, усещането за безтегловност, когато се изправяш върху дъската, и чистият адреналин от сърфирането — това може да бъде описано с две думи и те са "чисто блаженство".

Това е момент, който ще искате да изживявате отново и отново по време на пътуванията си.

Но вместо да се отправите към едни и същи изпълнени с тълпи места, време е да пренесете уменията си на терена на градското сърфиране, посочва T+L.

Ето 12 от най-добрите сърф градове по света, които заслужават вашето внимание.

Улувату, Бали

Бали вече е добре позната и обичана дестинация за сърфиране. Въпреки това, все още има няколко нe съвсем познати места, които заслужават посещение. Улувати се намира само на 45 минути от летището в Бали и предлага разкошни плажове, обградени със скали.

Посетителите ще открият и други забележителности в града, включително храма Улувату, който не само предлага чудесна възможност да научите повече за балийската култура, но и осигурява зашеметяващи гледки към чистото синьо море чак до хоризонта.

Носара, Коста Рика

Коста Рика е отлична дестинация за сърф. Можете да скочите във водата с дъската почти навсякъде по крайбрежието и вероятно ще хванете вълна. Но ако търсите очарователен малък град, това е Носара. Разположен на полуостров Никоя, градът е дом на чудесна за начинаещите пясъчна ивица.

Предлага и божествени ресторанти, курсове по възстановителна йога и възможности за пазаруване във възхитителните занаятчийски магазини.

Ерисейра, Португалия

Португалия е дом на една от най-известните дестинации за сърфисти в света - Назаре, разположен в северната част на страната. Там вълните достигат височина от 23 метра и определено са само за професионалисти. Ако не сте такива, се отправете по-на юг до Ерисейра - град, разположен само на 45 минути от Лисабон.

Това е идеалното място да резервирате урок или два, за да подобрите уменията си. Ерисейра също така е единствената европейска дестинация част от Световните резервати за сърфиране, имащи за цел да защитят най-добрите вълни на Земята за поколения напред.

Мъж превръща кози в сърф инструктори (снимки и видео)Когато сърфистът от Калифорния Дана Макгрегър използва стара коза за почистването на отровен дъб в задния му двор, той съвсем не осъзнава как това ще промени живота му

Раглан, Нова Зеландия

Този крайбрежен град е известен със своите зашеметяващи вулканични плажове с черен пясък и невероятния залив Ману. Всъщност, той е толкова дълъг, че newZealand.com твърди, че бихте могли да се носите по вълната повече от 1.6 км, без да спирате, ако имате уменията за това.

Раглан е известна дестинация за кулинари, предлагаща изобилие от органични лакомства и кафенета, готови да ви направят перфектното еспресо. Не забравяйте да отделите време и за културната обиколка на маорите, чрез която ще опознаете региона и хората, които го правят толкова специален.

Пипа, Бразилия

Бразилците не просто са добри сърфисти - те са страхотни сърфисти. Едно от най-добрите места за сърф в страната пък е Пипа. Градът е много по-рядко посещаван от туристи от по-известните му колеги, което го прави спокойто място за сърф. Ако имате късмет, може дори да забележите един-два делфина.

В Пипа можете да хапнете пресни морски дарове или да се отправите на поход по близките пътеки, като посещението на Cajueiro de Pirangi - най-голямото кашу дърво в света, е задължително.

Сан Клементе, Калифорния

Подобно на другите дестинации в този списък, Калифорния също е едно от много добре познатите места за сърфиране. И разбира се, можете да се отправите към Малибу или Винъс Бийч и да си прекарате страхотно, но ако търсите по-спокойни вълни, тръгнете към Сан Клементе. Дестинацията е дом на плажа Сан Онофре, който е известен като перфектен за начинаещи.

Тофино, Канада

Тофино е дом на приблизително 2000 постоянни жители, което го прави една от най-малките дестинации в този списък. Но относително малкото му население само допринася за митичния му чар. Разположен на остров Ванкувър, Тофино е известен като "сърф столица на Канада".

Водата тук обаче може да е ледено студена, а акулите са в изобилие и дори може да забележите косатка наблизо. Но ако сте достатъчно смели, ще бъдете почерпени с наистина звездни вълни.

Хосегор, Франция

Друг малък град, към който да се отправите на лов за перфектната вълна, е Хосегор, разположен в Югозападна Франция. Вълните са подходящи както да начинаещи, така и за експерти. Самият град е изпълнен с барове и ресторанти, които донякъде имитират атмосфера на апре ски - само че всички са с бански костюми, а не със снежна екипировка.

Има много неща за правене и извън водата, включително пазаруване в квартал Педеберт, планинско колоездене, уроци по йога и други.

Пуерто Ескондидо, Мексико

За слънце, епични вълни и невероятна култура се отправете към пристанищния град Пуерто Ескондидо, разположен покрай тихоокеанското крайбрежие на Мексико в щата Оахака. Плажовете тук са зашеметяващи, а бреговата линия често се смята за една от най-добрите за плажни почивки в света.

Градът предлага и прекрасна архитектура, както и няколко пазара, на които несъмнено ще откриете перфектния сувенир.

Страните по света, на чиято територия никога не е падал снягВсеки, който живее на място с благоприятен за снеговалеж климат, ще ви каже, че снегът е не само метеорологично явление, но и мощен културен символ

Нарагансет, Роуд Айлънд

Скътан в южния ъгъл на щата се намира идеалният малък плажен град Нарагансет. Въпреки че през зимата тук може да е тихо, през лятото това е отлично място, особено за лонгборд. Той предлага Тне само предлага дълги и спокойни вълни, но е и родното място на Peter Pan Slug - може би един от най-добрите лонгбордове в света.

След като ръцете ви се уморят от гребане, спуснете се по крайбрежната за питие по залез или хапнете в близкия (и много известен) Matunuck Oyster Bar, разположен в съседния град.

Тагазут, Мароко

Малкото селце Тагазут крие голяма тайна - разположено по атлантическия бряг на Мароко, то е в уникална позиция, която осигурява почти перфектни офшорни ветрове, създавайки невероятни условия за сърф почти през цялата година. Освен това е подходящо както за начинаещи, така и за експерти. Извън водата посетителите могат да посетят местен хамам или близкия пазар в Агадир.

Улакумб, Англия

Ако можете да издържите още един студен ден във водата, тогава е време да се отправите към Улакумб. Градът, разположен в Северен Девън, е невероятно красив с много открито пространство благодарение на околните национални паркове и защитената брегова линия.

Във водата сърфистите ще открият дълги, подвижни вълни, които са идеални за тези, които искат да напреднат в спорта. Извън водата пък могат да се стоплят в близките ресторанти и приветливите пъбове.