Смятаните за загубени завинаги 130-годишни останки от кораба Атланта най-накрая са открити на дъното на Горното езеро.

Разположено на 56 км от Диър Парк, Мичиган, "чудесно запазеното корабокрушение" се намира в мътните дълбочини на около 200 метра под повърхността на езерото, според Great Lakes Shipwreck Historical Society (GLSHS).

GLSHS открива 52-метровата шхуна, след като използва сонар в партньорство с Marine Sonic Technology за картографиране на повече от 4 000 метра от площта на Горното езеро през лятото на 2021 г., съобщава CNN.

Носещ товар с въглища, Атланта потъва по време на буря на 4 май 1891 г., докато е теглен от парахода Wilhelm. Под напора на северозападния вятър се късат буксирът и платната на кораба, който е оставен на милостта на стихията.

Най-големите съкровища, открити през 2021 г.Спестяването на

Седемчленният екипаж гребе с часове в спасителната лодка, за да достигне Crisp Point. Тя обаче се преобръща в близост до брега и само двама успяват да се спасят.

Изображенията на корабокрушението, направени от ROV (Remote Operated Vehicle), показват останките от колело, тоалетни и счупени мачти.

Според Брус Лин, изпълнителен директор на GLSHS, корабокрушенията, които могат да бъдат ясно идентифицирани след толкова дълго време, са рядкост. Останките са особено добре запазени благодарение на хладните води на езерото. „Той е наистина богато украсен и все още красив след 130 години на дъното на езерото“, казва Лин в изявление.

Оцелелите разказват, че и трите мачти са се счупили по време на бурята, а изображенията на корабокрушението подкрепят тези твърдения. Непокътнато е дървеното табло, на което е изписано името на кораба, чийто произход не е ясен.

Вероятно останките от корабокрушението ще останат там, където се намират в момента. Водолази трудно ще достигнат до подобна дълбочина, а GLSHS не разкрива точното му местоположение в момента.