Вечеря в рая: Най-добрите ресторанти на Малдивите
Разположени в невероятните тюркоазено сини води на Индийския океан, Малдивските острови се превърнаха в луксозна ваканционна дестинация с малко конкуренция.
Но между гмуркането с шнорхел из рифовете, хващането на тен и издигането на релаксацията до нови висоти, има един ключов въпрос - какво да ядете и къде.
За щастие, страната предлага невероятен кулинарен избор, благодарение на ексклузивните курорти, в които известни готвачи приготвят ястия от едни от най-добрите и най-скъпи съставки в света.
Имайки предвид, че Малдивите се състоят от 26 атола с над 1000 острова, заети от десетки курорти, които се простират на 90 000 квадратни километра, прескачането между ресторантите, всъщност, не е опция.
Храната в следващите 10 курорта обаче е толкова привлекателна, колкото белия пясък и зашеметяващите залези, така че няма да ви се наложи да търсите други варианти, пише CNN Travel.
Shades of Green, Soneva Fushi
Луксозният курорт, предпочитан от знаменитости, като Мадона, Пол Макартни и семейство Бекъм, предлага едни от най-добрите заведения за хранене на Малдивите. Посетителите на този частен остров могат да избират измежду суши ресторант So Hands On - частна трапезария с осем места, разработена в партньорство с отличения с три звезди Мишлен японски готвач Кенджи Гьотен, и Shades of Green.
Както подсказва името, фокусът в това заведение е върху растителната кухня, като посетителите започват своето дегустационно меню, дело на главния готвач Карстен Кистър, с обиколка на обширните градини на Soneva Fushi, където закуските са скрити сред зеленината. Изобилието от продукти около заведенията за хранене се превръща в пет впечатляващи гурме ястия.
Fenesse, Jumeirah Vittaveli
Сред селекция от повече от девет места за хранене, изисканият ресторант Fenesse на Jumeirah Vittaveli съчетава както класическа, така и съвременна френска кухня. Тартар от говеждо месо Кобе, агнешко с органична коричка с билки, омар термидор или класическата френска рибена яхния буябес са само част от гурме менюто, поднасяно над лазурните води на Индийския океан.
Гостуват готвачи със звезда Мишлен от цял свят, като Оли Дабоус и Антъни Деметре са редовни посетители, даващи своя собствен уникален стил и опит на късметлиите в курорта.
Manta Ray Treehouse, Joali Maldives
Наскоро отвореният Joali Maldives разполага с особено необичайна дестинация за хранене. В Manta Ray Treehouse гостите хапват, сгушени сред дърветата в пространства, изработени от естествени материали. Всяко помещение приема до осем посетители, които хапват меню, включващо местни ястия, като риба тон с лют червен пипер и лайм, рибно къри и местен омар.
Le 1947, Cheval Blanc Randheli
Le 1947 в Cheval Blanc Randheli носи името на известното ретро вино от Château Cheval Blanc. Не е изненада, че фокусът на ресторанта е върху елегантната френска гастрономия, сервирана в невероятна обстановка. Ерик Видал е кулинарен директор. Вдъхновен от местни съставки, той изработва 12-степенно дегустационно меню, което се променя всяка седмица.
Гостите могат да очакват ястия, почерпени от неговия глобален опит, като топъл кралски рак с хайвер и узу или пяна от риба тон и диня с босилек на прах.
Подводен ресторант Ithaa, Conrad Maldives Rangali Island
Ithaa на Conrad Maldives Rangali Island отваря врати през 2005 г., превръщайки се в първия подводен ресторант в света. На пет метра под вълните посетителите гледат към коралови градини и се наслаждават на забележително разнообразния морски живот.
Обядът може да включва салата от поширан омар с масло от бяла праскова, артишок и супа от печен чесън или чийзкейк с мед и печена тиква. Отворен за коктейли, обяд и вечеря, Ithaa може да бъде запазен и за частна вечеря или дори за сватба.
Aragu, Velaa Private Island
Aragu означава „същност“ на малдивския език Dhivehi и е името на характерния ресторант на частния остров Velaa. Тук главният готвач Гаушан де Силва позволява на посетителите да избират съставки, след което ги превръща в персонализирани менюта.
Той е работил по целия свят, включително като частен готвач на йорданското кралско семейство. Неговото меню може да включва продукти, като стриди Gillardeau или гълъби от Франция, местен омар и японска риба тон. Почитателите на виното с дълбоки джобове могат да се насладят на една от най-големите винени колекции на Малдивите.
Топ 10 на най-скъпите хотели в светаОт 28 000 до 235 000 долара на вечер
Destination Dining, Baros Maldives
Baros Maldives отваря врати през 1973 г. и повече от 45 години по-късно бившата кокосова плантация продължава да предлага изискани ястия. Подобно на други курорти на Малдивите, опциите включват както традиционни ресторанти, така и частни заведения за хранене. Сред последните е уединен пясъчен бряг, който може да бъде резервиран през целия ден.
На него се предлага закуска от пушена сьомга и шампанско, суши обяд или барбекю за вечеря. Който и вариант да изберете, романтиката е гарантирана.
Tai, COMO Maalifushi
Един от най-популярните кулинарни избори на гостите на COMO Maalifushi е вечерята край океана в Tai. На японски се превежда като „червена риба“, която се сервира заедно с много други в "потъналия" суши бар. Ястията включват още частично печени на скара рулца абури с океанска пъстърва, както и риба saikyoyaki, което означава, че е маринована в бяло мисо.
Една специална особеност на Tai е редовната поява на 1.5-метров скат, известен като Aki-san, който плува близо до ресторанта по залез слънце и се радва на първокласни сашими хапки.
Baraabaru, Four Seasons Kuda Huraa
Южна Азия е в центъра на Baraabaru, което означава "отличен" на местния език Dhivehi, във Four Seasons Kuda Huraa. Дизайнът на ресторанта е вдъхновен отчасти от архитектурата на южния индийски щат Керала, докато индийските вкусове са съчетани с местни морски дарове.
Предложението Thali позволява на посетителите да опитат селекция от ястия в домашен стил, поднесени заедно на елегантен поднос, като същевременно Tandoor Tapas са малки чинии със съвременна индийска улична храна, които могат да бъдат сервирани на осветена палуба под звездите.
White Orchid, JA Manafaru
JA Manafaru празнува изисканата китайска кухня чрез партньорство с известния пекински готвач DaDong. Ресторантът White Orchid сервира неговата иновативна съвременна китайска кухня, създадена с местни продукти. Този подход се изразява в ястия, включващи пикантен малдивски омар в уок, гореща тенджера с морски дарове от Малдивите или уагиу с праз и босилек.