Росомаха беше забелязана в национален парк Йелоустоун от екскурзовод наскоро.

Рядко срещаното животно дори беше заснето.

Водачът Макнийл Лайънс е в кола с 9-годишна посетителка и баща й сутринта на 5 март, когато животното се появява на заснежен път, разказва той пред Travel + Leisure.

„Гостът каза на глас точно това, което си мислех: „Това мечка ли е?“, спомня си той. „За една напрегната секунда и двамата помислихме, че може да е млада черна мечка, която се отдалечава, но когато се обърна и погледна през дясното си рамо към нас – нямаше грешка, че неуловимото животно наистина е росомаха!“

Животно, смятано за изчезнало преди 50 г, откриха в Африка (снимки и видео)Сомалийска слонска земеровка (или сомалийско сенги) беше открита отново в Африка, след като се смяташе, че е изчезнала преди 50 години

Те прекарват три минути в изучаване на животното, преди да се приближи друга кола и то да се изкачи на заснежен хълм.

За щастие, екскурзоводът и неговата група забелязват още веднъж росомахата, позволявайки на Лайънс да направи няколко невероятни снимки от покрива на автомобила си.

Има само седем документирани появи на росомахи в националния парк Йелоустоун и прилежащите му гори - на две женски и пет мъжки животни, според Националната паркова служба. Росомахите са част от семейството на невестулките, активни са в студена и снежна среда и са склонни да обитават много отдалечени райони.

Йелоустоун, който е разположен в три различни щата, е създаден като първия национален парк в Америка на 1 март 1872 г. Днес той празнува 150 години от посрещането на посетители сред цветните му горещи извори, гейзери и стада бизони.

Докато росомахите са изключително редки, те не са единственото подобно животно в Йелоустоун. Паркът е дом и на малко над 100 канадски риса, които са смятани за „застрашени“ в долните 48 щата, според NPS.

Поне осем глутници с 95 сиви вълка живеят в парка към декември 2021 г., след като диви вълци от Канада и Северозападна Монтана бяха пуснати в Йелоустоун през 90-те години на миналия век.